Τροχοί & TIR

Οι γυναίκες οδηγούν με υπευθυνότητα τα λεωφορεία προς το μέλλον

Τις δυνατότητες των γυναικών να δώσουν ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και να μειώσουν την έλλειψη των οδηγών τονίζει σε συνέντευξή της η Anna Grönlund, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στην Σουηδ
Κυριακή 09/04/2023 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: IRU
Φωτό: IRU

Τις δυνατότητες των γυναικών να δώσουν ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και να μειώσουν την έλλειψη των οδηγών τονίζει σε συνέντευξή της η Anna Grönlund, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στην Σουηδική Ομοσπονδία Λεωφορείων και Πούλμαν και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών της IRU.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα ξεκινώντας την καριέρα της ως μητέρα και οδηγός λεωφορείου.

ΕΡ. Τι προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει ως γυναίκα στην καριέρα σας;

ΑΠ. Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα σε μια δουλειά για την οποία είσαι εξαιρετικά παθιασμένη και να είσαι υποστηρικτική μητέρα.

ΕΡ. Πώς το ξεπεράσατε αυτό;

ΑΠ. Με λίγα λόγια, έμαθα να διαχειρίζομαι τον χρόνο μου. Και ζητώντας, βέβαια, βοήθεια από τους δικούς μου ανθρώπους.

ΕΡ. Ποια ήταν η εμπειρία σας ως γυναίκα ηγέτης στη Σουηδική Ομοσπονδία Λεωφορείων και Πούλμαν;

ΑΠ. Είναι πολύ απλό: η ικανότητα και η σκληρή δουλειά μετράνε. Καθώς η Σουηδία είναι μια από τις πιο ισότιμες χώρες στον κόσμο, έχεις την ευθύνη ως γυναίκα ηγέτης να ενθαρρύνεις και να υποστηρίξεις τις γυναίκες στη Σουηδία και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου!

ΕΡ. Κάποια πρόταση για τις γυναίκες που επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά;

ΑΠ. Να εργάζεστε σκληρά αλλά και να συμμετέχετε σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

ΕΡ. Τι προσφέρουν οι γυναίκες στις οδικές μεταφορές;

ΑΠ. Ο κλάδος των μεταφορών χρειάζεται όλους τους επαγγελματίες, και άνδρες και γυναίκες, που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου τομέα μεταφορών για το μέλλον. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μικτές ομάδες εργασίας αποδίδουν καλύτερα.

Οι οδικές μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας για μια κοινωνία. Πρέπει να προσελκύουμε τους καλύτερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Οι άνθρωποι βασίζονται στον τομέα των επιβατικών μεταφορών για τις καθημερινές τους δραστηριότητες: για τη δουλειά, το σχολείο, το σούπερ μάρκετ, τα αγαπημένα πρόσωπα, τις χαλαρές δραστηριότητες και η λίστα συνεχίζεται...

ΕΡ. Πώς πρέπει ο κλάδος να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν;

ΑΠ. Είναι σημαντικό να αφήσετε όλες τις σπουδαίες γυναίκες οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν να πουν την ιστορία τους. Το να μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο.

Παρόλο που η εκπροσώπηση των γυναικών οδηγών λεωφορείων και πούλμαν είναι χαμηλή, λιγότερο από 12% στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Πρέπει να πούμε τις ιστορίες τους. Μπορούν να είναι πολύ ισχυρές.

Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τις ευκαιρίες στον τομέα μας και στόχος μας είναι να τις κάνουμε όλες να νιώθουν ευπρόσδεκτες και άξιες να είναι μέρος των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Πηγή: IRU

PreviousNext