Τροχοί & TIR

Οι μεταφορές στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας. Ελαστικότητα ωραρίων οδηγών που ταξιδεύουν από/προς Ουκρανία

Πρόσκληση στις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ε.Ε. να «χαλαρώσουν» τους κανόνες που ρυθμίζουν τα ωράρια οδήγησης/ ανάπαυσης για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων που μεταφέρουν επιβάτες ή αγαθά προ
Τετάρτη 02/03/2022 - 14:45
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: IRU
Φωτό: IRU

Πρόσκληση στις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ε.Ε. να «χαλαρώσουν» τους κανόνες που ρυθμίζουν τα ωράρια οδήγησης/ ανάπαυσης για τους οδηγούς φορτηγών και λεωφορείων που μεταφέρουν επιβάτες ή αγαθά προς την Ουκρανία, απηύθυνε η Διεθνής Ένωση  Οδικών Μεταφορών (IRU).

«Εκατομμύρια απλοί πολίτες επηρεάζονται από τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, αλλά και των οδηγών πούλμαν και των επιβατών τους, καθώς και οδηγοί φορτηγών, έχουν κολλήσει στην Ουκρανία προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα. Χιλιάδες άλλοι οδηγοί φορτηγών, όλων των εθνικοτήτων, είναι αποκλεισμένοι γύρω από την Ουκρανία και σε μέρη, όπως το Ιράν. Η ροή των ζωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και των φαρμάκων, επηρεάζεται σοβαρά σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι τραγικές σε πολλά μέρη, ειδικά στα σύνορα», αναφέρει η IRU σε μήνυμά της και προσθέτει:

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση και πώς οι οδικές μεταφορές μπορούν να βοηθήσουν στη μετακίνηση ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, και στη διασφάλιση της μεταφοράς αγαθών όπως τροφίμων και φαρμάκων».

Ανθρωπιστική βοήθεια

Τα μέλη της IRU επιβατικών μεταφορών σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν προγράμματα υποστήριξης με τις εταιρείες μέλη λεωφορείων και πούλμαν για να βοηθήσουν στη μετακίνηση προσφύγων. Το Flixbus, για παράδειγμα, προσφέρει δωρεάν ταξίδια σε πρόσφυγες από την Ουκρανία προς και μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Η IRU ασκεί επί του παρόντος πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις διεθνείς αρχές για ευελιξία στους κανόνες οδήγησης πούλμαν και χρόνου ανάπαυσης, προκειμένου να βοηθήσει τους οδηγούς πούλμαν να μεταφέρουν πρόσφυγες.

Μεταξύ πολλών παραδειγμάτων στις μεταφορές εμπορευμάτων, οι πολωνικοί φορείς οδικών μεταφορών, μέσω του ZMPD, μέλους της IRU, βοηθούν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να μεταφέρει βοήθεια στην Ουκρανία. Η ČESMAD Σλοβακία και η ČESMAD Bohemia παρείχαν συνοδεία βοήθειας από τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Και το ουγγρικό μέλος Waberer’s International στέλνει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ουγγαρία στην Ουκρανία.

Έρχονται προσφορές υποστήριξης από όλο το παγκόσμιο δίκτυο IRU. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε μια λίστα οργανισμών στις πληγείσες χώρες για δωρεές και διερευνούμε πώς ο κλάδος μπορεί να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στις προσπάθειες βοήθειας.

Στήριξη αποκλεισμένων οδηγών

Μετά την ανοιχτή έκκληση της IRU προς τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν τη διέλευση, να προστατεύσουν τους οδηγούς και να παραιτηθούν από τις βίζες και τις άδειες, πολλές αρχές αντέδρασαν γρήγορα. Ορισμένοι οδηγοί που είχαν αποκλειστεί κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρειάστηκε να αλλάξουν σημαντικά τη διαδρομή τους λόγω κλειστών συνόρων ή συγκρούσεων.

Ωστόσο, οι αναφορές παρουσιάζουν μια επιδεινούμενη εικόνα των συνθηκών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Οι συνοριοφύλακες δίνουν προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς φαγητό ή νερό.

Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη από τις τοπικές αρχές ή τις ανθρωπιστικές ομάδες για να επιβιώσουν, ειδικά εντός της Ουκρανίας. Η IRU βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μέλη της και τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών και την άμεση υποστήριξη στους τομείς που χρειάζονται περισσότερο.

Εντός της Ουκρανίας, οι οδηγοί είναι επίσης εγκλωβισμένοι σε ελεγχόμενες από τον στρατό περιοχές, μερικές φορές δεν τους επιτρέπεται να βγουν από τις καμπίνες τους και τα ζητήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος επηρεάζουν όλες τις περιοχές. Ορισμένοι οδηγοί, για παράδειγμα, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές ή τραπεζικές κάρτες για να αγοράσουν τρόφιμα, νερό ή καύσιμα όταν αυτά τα είδη είναι διαθέσιμα.

Πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Ουκρανία, πολλών εθνικοτήτων, ήταν εκεί όταν ξεκίνησε η στρατιωτική δράση την περασμένη Πέμπτη. Έκαναν τη δουλειά τους κανονικά, και τώρα απλώς θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας από την περασμένη εβδομάδα προς όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία:

- Να παραιτηθούν οι βίζες, οι άδειες και οι κανόνες χρόνου οδήγησης για όλους τους οδηγούς φορτηγών και πούλμαν – ανεξαρτήτως εθνικότητας, οχήματος και προέλευσης φορτίου – προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατό.

- Επιτρέψτε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού και άλλων, να συμπεριλάβουν τους αποκλεισμένους οδηγούς στις προσπάθειές τους βοήθειας, ιδίως στην παροχή νερού, τροφής και ζεστού ρουχισμού.

- Ευκολία και διασφάλιση της ταχείας διέλευσης των επαγγελματικών οχημάτων, ειδικά διασυνοριακά

Τέλος, η IRU καλεί επίσης όλες τις κυβερνήσεις να επιδείξουν ευελιξία στην εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών, ιδίως σε περιπτώσεις που λείπουν έγγραφα λόγω αλλαγής δρομολογίων και αμερόληπτη εφαρμογή των τελωνειακών κανόνων για όλους τους οδηγούς και τα οχήματα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την προέλευση των εμπορευμάτων και τον τόπο ταξινόμησης του οχήματος.

PreviousNext