Τροχοί & TIR

Όλα έτοιμα για τον δρόμο Ιωάννινα – Κακαβιά

Πότε θα ολοκληρωθεί
Παρασκευή 21/06/2024 - 10:23
Κοινοποίηση στα Social Media

Έχει εκδοθεί απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης, ενώ η υπογραφή Σύμβασης διήλθε και ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προ-συμβατικό έλεγχο, ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ειδικότερα, για την επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ. ισχύουν τα παρακάτω:

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ., είναι ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (Orient East Med).

Το έργο είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υπο-τμήματα:

  • Το 1ο υπο-τμήμα, το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι, μήκους 46,4 χλμ., συνιστά νέα χάραξη, και περιλαμβάνει 1 σήραγγα, 3 γέφυρες και 6 ανισόπεδους κόμβους.
  • Το 2ο υπο-τμήμα, το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,1 χλμ., συνιστά βελτίωση υφιστάμενης χάραξης και περιλαμβάνει 2 υφιστάμενες γέφυρες και 6 ανισόπεδους κόμβους.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

PreviousNext