Τροχοί & TIR

Όλοι εναντίον Βουλγαρίας για το θέμα της απολύμανσης φορτηγών. Αποκάλυψη: Ελλάδα και Τουρκία εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές

Γίνεται λόγος «για λανθασμένη διαχείριση της κυκλοφορίας στα σύνορα εκ μέρους της Βουλγαρίας».
Τετάρτη 04/09/2024 - 10:28
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: vignettebulgaria.com
φωτό: vignettebulgaria.com
Ρεπορτάζ: Μανώλης Αγριμανάκης

Ξεσηκώθηκαν κατά της Βουλγαρίας οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών που μετέχουν στην 44η σύνοδο των χωρών του Ευξείνου Πόντου BSEC-URTA που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Την αποδοκιμασία τους για το μέτρο εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της IRU κάνοντας λόγο «για λανθασμένη διαχείριση της κυκλοφορίας στα σύνορα εκ μέρους της Βουλγαρίας».

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η του Σεπτέμβρη, όλα τα φορτηγά που εισέρχονται στη Βουλγαρία από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σερβία και από τα Σκόπια υποβάλλονται υποχρεωτικά σε απολύμανση πληρώνοντας μάλιστα και 10 ευρώ «τέλος απολύμανσης».

Το μέτρο αυτό προκαλεί καθημερινά μεγάλες ουρές φορτηγών, ιδιαίτερα στις συνοριακές διελεύσεις από Τουρκία προς Βουλγαρία στο Lesovo και στο Kapikule, όπου καταφτάνουν χιλιάδες φορτηγά από Τουρκία, Ιράν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες ανατολικά του Εύξεινου Πόντου. Αλλά και στον Προμαχώνα, τα ελληνικά φορτηγά αντιμετωπίζουν πολύωρες καθυστερήσεις φτάνοντας στο βουλγαρικό σύνορο (Κουλάτα) όπου παίρνουν σειρά για απολύμανση.

Όπως αναφέρθηκε, οι ηγέτες των δύο μεγάλων διεθνών οργανισμών, της IRU και του Οργανισμού BSEC-URTA, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Βουλγαρία θέματα συνόρων, τονίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των ενεργειών στα διεθνή δίκτυα μεταφορών, σημειώνοντας:

«Παρά τις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών μεταφορών για την προώθηση αποτελεσματικών και ασφαλών οδικών μεταφορών μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων και συνδέσεων της αγοράς, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Επιμελητηρίων Μεταφορών κατηγορούν σήμερα τη Βουλγαρία ότι εφαρμόζει διπλά πρότυπα και πρακτικές διακρίσεων όσον αφορά τα τέλη στάθμευσης και απολύμανσης. Τα Επιμελητήρια επέκριναν την απροθυμία της Βουλγαρίας να ανταποκριθεί στις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις των οργανισμών μεταφορών, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία προσαρμογής θα μπορούσε να απομονώσει τη χώρα, καθώς η δυναμική των παγκόσμιων μεταφορών εξελίσσεται».

Στην επίσημη ανακοίνωση του BSEC-URTA τονίζονται οι ανησυχίες για την απόφαση της Βουλγαρίας να επαναφέρει τις διαδικασίες απολύμανσης των οχημάτων και αναμένει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα εισαγάγει παρόμοια μέτρα στα σύνορά της με τη Βουλγαρία, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις καθυστερήσεις. Ο BSEC-URTA προέτρεψε τόσο τα βουλγαρικά όσο και τα τουρκικά μέλη να πιέσουν τις εθνικές τους αρχές να καταργήσουν αυτά τα αναποτελεσματικά και δαπανηρά μέτρα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τα logistics στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αποκάλυψη: Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για το θέμα

Στο μεταξύ, το επίσημο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων novinite αναφέρει ότι το πρόβλημα της απολύμανσης των φορτηγών έστρεψε όλες τις γειτονικές χώρες και τα κράτη του Εύξεινου Πόντου κατά της Βουλγαρίας και συνεχίζει με την αποκάλυψη ότι ήδη Ελλάδα και Τουρκία «συνεργάζονται για την αναζήτηση ενός εναλλακτικού διαδρόμου μεταφορών που θα παρακάμπτει τη Βουλγαρία».

Προσθέτει, επίσης, ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί αν η νέα αυτή διαδρομή θα περιλαμβάνει το συνοριακό πέρασμα Ύψαλα -Κήποι ή μια άλλη ακτοπλοϊκή διαδρομή».

Πηγή: Πληροφορίες από novinite.com

PreviousNext