Τροχοί & TIR

Ξεκίνησαν τα βυτία μεταφοράς LNG από Ρεβυθούσα

Βυτιοφόρα φορτηγά της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της CORAL GAS πραγματοποίησαν χθες τις πρώτες φορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρεβυθούσα προς περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκ
Πέμπτη 30/03/2023 - 15:02
Κοινοποίηση στα Social Media

Βυτιοφόρα φορτηγά της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της CORAL GAS πραγματοποίησαν χθες τις πρώτες φορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρεβυθούσα προς περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Τα βυτιοφόρα είναι ειδικής τεχνολογίας, ικανά να μεταφέρουν υπό ψύξη το LNG και να το διοχετεύουν με κατάλληλες αντλίες στους σταθμούς LNG.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Χθες, μέσω ειδικά διαμορφωμένων φορτηγών εγκαινίασε η ΔΕΠΑ Εμπορίας τη δυνατότητα οδικής μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Συγκεκριμένα, ανεφοδιάστηκε το 1ο LNG trailer της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέγιστης φορτωτικής ικανότητας 21 τόνων LNG, από τον σταθμό LNG Truck Loading του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, το οποίο στη συνέχεια αναχώρησε με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προμηθευτεί τρία οχήματα μεταφοράς και ανεφοδιασμού LNG (LNG Semi-Trailers), με στόχο να διευρύνει το δίκτυο του φυσικού αερίου εντός και εκτός συνόρων και να ενισχύσει την περαιτέρω διείσδυσή του στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Η μεταφορά LNG μέσω ειδικά σχεδιασμένων βυτιοφόρων καθιστά δυνατή τη τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών, σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων φυσικού αερίου, καθώς και την τροφοδοσία περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε γειτονικές χώρες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Η οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε προορισμούς όπως η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Μέσω των LNG trailers η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να τροφοδοτεί απρόσκοπτα και άλλους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, εντός και εκτός συνόρων, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε οικολογική και οικονομική ενέργεια. Ταυτόχρονα, η οδική μεταφορά LNG συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου αλλά και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας».

CORAL GAS

Όπως ανακοίνωσε η CORAL GAS, πραγματοποιήθηκε εχθές 29 Μαρτίου ο πρώτος εφοδιασμός βυτιοφόρου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) της Coral Gas, στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. 

Συνολικά 3 μεταφορικά μέσα (βυτιοφόρο και containers) της Coral Gas θα μεταφέρονται με πλωτά μέσα στη Ρεβυθούσα για τον εφοδιασμό τους με LNG.

Η Coral Gas έχει πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της και με την ενεργειακή λύση του small scale LNG (SSLNG). Με αυτήν την εφαρμογή διανομής LNG, βυτιοφόρα οχήματα μεταφορτώνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το μεταφέρουν σε ειδικές δεξαμενές εγκατεστημένες στον χώρο βιομηχανιών (εντός και εκτός Ελλάδας), που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντάς τους όλα τα πλεονεκτήματα και την οικονομία που χρειάζονται. Τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ακόμα και ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές ή πόλεις, λειτουργώντας ως σημεία εφοδιασμού σε δυσπρόσιτες περιοχές. Αυτή η πρακτική θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη χώρα μας μετά από τη σχετική προσαρμογή του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. 

Ακόμη μία εφαρμογή του LNG, που είναι ιδιαίτερα ανερχόμενη στην Ευρώπη, είναι ως καύσιμο για βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Οι κατασκευαστές φορτηγών έχουν ήδη παρουσιάσει οχήματα με κινητήρες LNG, όπου το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η αυτονομία, καθώς το LNG καταλαμβάνει πολύ μικρότερο όγκο σε σύγκριση με το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο). 

PreviousNext