Τροχοί & TIR

Όροι χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για ΦΙΧ επικίνδυνων ή μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Πέμπτη 26/09/2024 - 13:45
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Απαιτείται η άσκηση και άλλης δραστηριότητας από την επιχείρηση με ανάλογη εγκατάσταση, καθώς και άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων.

Τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) για τη μεταφορά επικίνδυνων και μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων, αναφέρει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα απόβλητα θεωρούνται εμπορεύματα, η μεταφορά των οποίων υπάγεται στις διατάξεις περί οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων ή για ίδιο λογαριασμό και διενεργείται από Φορτηγά Δημόσιας Χρήσεως (ΦΔΧ) ή ΦΙΧ κατά περίπτωση. Για τη διακίνηση μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων με ΦΙΧ αυτοκίνητα, ισχύουν τα εξής:

(α) προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ με ΜΑΜΦΟ άνω των τεσσάρων (4) τόνων, αποτελεί η άσκηση και άλλης δραστηριότητας από την επιχείρηση πέραν της συλλογής και μεταφοράς, όπως επεξεργασία ή αποθήκευση αποβλήτων, με ανάλογη εγκατάσταση, και

(β) προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ με ΜΑΜΦΟ έως τέσσερις (4) τόνους αποτελεί η δραστηριοποίηση της επιχείρησης στη συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων αποβλήτων, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη εγκατάστασης επεξεργασίας ή αποθήκευσης αυτών. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις εφαρμόζονται και για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ για μεταφορά επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων.

.

Επιπλέον, για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ για τη μεταφορά μη επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων οποιασδήποτε ΜΑΜΦΟ απαιτείται εγγραφή και καταχώρηση της δραστηριότητας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) σύμφωνα με το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπενθυμίζουμε, ότι όπου στη σχετική νομοθεσία μεταφορών γίνεται αναφορά σε άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων, το δικαιολογητικό αυτό έχει αντικατασταθεί από αποδεικτικό εγγραφής και αποδεικτικό καταχώρισης της δραστηριότητας στο ΗΜΑ.

Για τα ΦΙΧ μεταφοράς επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων οποιασδήποτε ΜΑΜΦΟ απαιτείται άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι για τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων ανακυκλώσιμων αποβλήτων στις οποίες εφαρμόζεται η Συμφωνία ADR o υπόχρεος φορέας συλλογής και μεταφοράς είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις διατάξεις ADR σχετικά με τα έγγραφα μεταφοράς, το σύμβουλο ασφαλούς μεταφοράς, τον οδηγό, κτλ. ανάλογα με την περίπτωση. Τα μεταφερόμενα είδη αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας στο πεδίο των Παρατηρήσεων.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι ο κωδικός παρατήρησης 116 «όχημα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR)» συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας μόνο συγκεκριμένων οχημάτων για τα οποία απαιτείται η προηγούμενη έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης οχήματος ADR.

PreviousNext