Τροχοί & TIR

Ουκρανία: Εγκλωβισμένοι 600 Τούρκοι οδηγοί

Δύσκολες ώρες περνούν 600 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι νότια της Ουκρανίας μη μπορώντας να επιβιβαστούν στα φέρυ για να επιστρέψουν στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Σύμ
Δευτέρα 28/02/2022 - 15:20
Κοινοποίηση στα Social Media

Δύσκολες ώρες περνούν 600 Τούρκοι οδηγοί φορτηγών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι νότια της Ουκρανίας μη μπορώντας να επιβιβαστούν στα φέρυ για να επιστρέψουν στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την IRU (Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών) τουλάχιστον 12.000 οδηγοί φορτηγών έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, όχι μόνο στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά κυρίως στα σύνορα με την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

Στα χερσαία αυτά σύνορα η κίνηση των οχημάτων για έξοδο από την Ουκρανία γίνεται με απελπιστικά αργό ρυθμό και οι πληροφορίες της IRU κάνουν λόγο για 3-4 ημέρες. Την ίδια στιγμή, άλλος μεγάλος αριθμός φορτηγών έχει παγιδευτεί κοντά στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν από το Κίεβο προς την Πολωνία και η IRU κάνει συνεχείς εκκλήσεις προς τις Αρχές να διευκολύνουν την κίνηση των φορτηγών. Επίσης, καλεί τις αρχές των χωρών της Ε.Ε.:

• Να ακυρωθούν προσωρινά οι απαιτήσεις θεώρησης και άδειας ή να παρέχεται γρήγορα βίζα διέλευσης για οδηγούς εμπορευμάτων όλων των εθνικοτήτων που προσπαθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω εναλλακτικών διαδρομών/

• Εξασφάλιση ταχείας διέλευσης των συνόρων για επαγγελματικά οχήματα

• Να μην ισχύουν προσωρινά οι κανόνες οδήγησης, ανάπαυσης ή χρόνου εργασίας για τους οδηγούς που επιστρέφουν, εάν χρειάζεται.

• Παροχή ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων σε οδηγούς που έχουν αποκλειστεί

Η IRU συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στενά με τις ενώσεις-μέλη για να υποστηρίξει τους πολλούς μεταφορείς και οδηγούς που εμπλέκονται στην κρίση.

Στο μεταξύ, πληροφορούμαστε ότι η γραμμή των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα από Οδησσό προς Τουρκία παραμένει κλειστή και οι εγκλωβισμένοι οδηγοί προσπαθούν τώρα να κινηθούν ανατολικά, να κατέβουν νότια προς Γεωργία και από εκεί να περάσουν στην Τουρκία. Τον ίδιο δρόμο θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν και φορτηγά άλλων χωρών της Ασίας.

Το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR έχει επικοινωνήσει με μεταφορικές της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας που δουλεύουν τη γραμμή προς Ρωσία και Ουκρανία και η απάντηση που έλαβε είναι ότι οι συγκεκριμένες μεταφορικές δεν είχαν εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στην Ουκρανία.

PreviousNext