Εννιά μήνες περιμένουν αποζημίωση οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων και κάνουν λόγο για εμπαιγμό και αδιαφορία της πολιτείας.

Το ψήφισμα που καταθέτει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης σε υπουργούς και τοπικούς βουλευτές τα λέει όλα:

«Με μεγάλη αγωνία και έντονη αβεβαιότητα, εξακολουθούμε να αναμένουμε την επιδότηση της πολιτείας λόγω της πανδημίας, έχοντας μπει πλέον στον 9ο μήνα αναμονής!

Αν υπήρχε κυοφορία θα είχαμε ήδη τοκετό, άρα και χαρμόσυνα νέα. Μάταια εμπιστευθήκαμε τις δεσμεύσεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες ως σήμερα.

Δυστυχώς ακόμη ένας δύσκολος μήνας (ο 10ος! ) για όλους μας βρίσκεται προ των πυλών, κάνοντάς μας να παρακολουθούμε την εξαιρετικά αδιάφορη πολιτική από τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος είτε αγνοεί παντελώς την ανάγκη καταβολής των χρημάτων είτε την γνωρίζει, αλλά ανεξήγητα(;) για μας αδιαφορεί, λες και πράττει τιμωρητικά.

Και στις δύο περιπτώσεις, η στάση του είναι εγκληματική απέναντι στον κλάδο μας και κατ' επέκταση στους ανθρώπους του και τις οικογένειές τους που βλέπουν μια δεύτερη χρονιά να βρίσκονται όλα στον αέρα, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για το ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου.

Σε λίγες μέρες καλούμαστε να καταβάλουμε το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας, χωρίς να έχουμε οικονομικά αυτήν την δυνατότητα, προερχόμενοι από μια χαμένη χρόνια, και χωρίς το Υπουργείο Οικονομικών να δείχνει ότι γνωρίζει την πραγματικότητα.

Δυστυχώς για μας η πολιτεία δεν μας έχει καταβάλει ούτε σεντς από τα χρήματα που έχουν εγκριθεί και τα οποία θα έπρεπε να έχουμε λάβει.

Και όλα αυτά, την ώρα που η αβεβαιότητα της σαιζόν 2021 που είναι προ των πυλών είναι μεγάλη.

Στην Κρήτη όπως σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της πατρίδας μας, ο Τουρισμός είναι εποχικός και σε καμία περίπτωση φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει απ' ότι πληροφορούμαστε τα σκληρά και ιδιαίτερα χαμηλά νούμερα του 2020.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας μετά τα όσα βίωσαν πέρσι νοιώθουν διπλά απροστάτευτοι απ' όλα όσα πληροφορούνται από την αγορά και τις τουριστικές κρατήσεις που δείχνουν να είναι αναιμικές αλλά και τον τρόπο που παρακολουθούν το αρμόδιο Υπουργείο να λειτουργεί.

Το Υπουργείο κατά γενική ομολογία απουσιάζει δυστυχώς και από αυτήν τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία με κύριο υπεύθυνο τον Υπουργό, ο οποίος είναι εδώ και καιρό, ενήμερος για όλα αυτά.

Ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Τουρισμού την άμεση καταβολή των καθυστερημένων επιδοτήσεων και τον συμψηφισμό των ποσών των τελών κυκλοφορίας που καλούμαστε να πληρώσουμε σε λίγες ημέρες.

Ζητούμε από τους αξιότιμους Υπουργούς να κατανοήσουν έστω και τώρα, έστω και καταστροφικά καθυστερημένα, τη δύσκολη θέση μας για την οποία έχει την ευθύνη της επιδείνωσης της οικονομικής μας πραγματικότητας.

Ζητούμε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, για το αυτονόητο, το οποίο φαίνεται να είναι ζητούμενο.

Καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα σε τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ζητώντας τους την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση.

Είμαστε έτοιμοι μαζικά, για μία σειρά ειρηνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, εντός των επόμενων ημερών, εφόσον δεν υπάρξει εξέλιξη στα δίκαια και αυτονόητα συνάμα αιτήματά μας, αφού θεωρούμε ότι υπάρχει εμπαιγμός, αδιαφορία, και ίσως και ανεπάρκεια εκτέλεσης καθοριστικών για την επιβίωσή μας αποφάσεων».

Το ψήφισμα υπογράφουν ο Πρόεδρος, κ. Ε. Μαγκουσάκης και ο Γεν. Γραμματέας, κ. Γ. Τρυπιδάκης.