Τροχοί & TIR

Παραβάσεις καμποτάζ, πειραγμένοι ταχογράφοι και υπέρβαρα φορτηγά

Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Αυτοκινητόδρομων (ROADPOL) της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου εξασφάλισε το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανήλθ
Τετάρτη 16/03/2022 - 15:53
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ROADPOL
Φωτό: ROADPOL

Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Αυτοκινητόδρομων (ROADPOL) της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου εξασφάλισε το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανήλθαν σε 210.365 φορτηγά σε αυτοκινητόδρομους 19 χωρών της ΕΕ -όχι της Ελλάδας.

Διαπιστώθηκαν συνολικά 63.567 παραβάσεις, δηλαδή 1 στα 3 φορτηγά βρέθηκαν να μην τηρούν τους Κανονισμούς, ενώ σε 221 περιπτώσεις τα φορτηγά ακινητοποιήθηκαν μέχρι να επανέλθουν σε κατάσταση κυκλοφορίας ή να αντικατασταθούν με άλλα οχήματα.

Πιο αναλυτικά, οι σοβαρότερες παραβάσεις έχουν ως εξής:

- 7.120 οδηγοί φορτηγών είχαν παραβιάσει τα ωράρια οδήγησης/ ανάπαυσης ή δεν είχαν τα υποχρεωτικά διαλείμματα.

- Σε 5.520 περιπτώσεις οι ταχογράφοι δεν είχαν τη σωστή διαχείριση από τους οδηγούς ή δεν υπήρχαν διαθέσιμες προηγούμενες καταγραφές.

- Σε 537 περιπτώσεις οι ταχογράφοι βρέθηκαν «πειραγμένοι».

- Υπέρβαρα βρέθηκαν 1.470 φορτηγά πάνω από 12,5 τόνους και 1.197 φορτηγά κάτω από 12,5 τόνους.

- Σε 761 φορτηγά η φόρτωση δεν ήταν ασφαλής.

- Οι υπόλοιπες παραβάσεις  αφορούσαν σε παραλείψεις του οδηγού, όπως μη κατοχή γιλέκου, μη χρήση ζώνης του καθίσματος, μη σωστή σήμανση ADR στο όχημα, φθαρμένα ελαστικά, μη λειτουργικά φώτα κ.α.

Σημείωση: Η επόμενη εξόρμηση ελέγχων φορτηγών της ROADPOL έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 13 μέχρι 19 Ιουνίου 2022.

PreviousNext