Για την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη της χώρας και την επόμενη γενιά «έξυπνων υποδομών» με έμφαση στα σιδηροδρομικά έργα και στη διασύνδεση λιμένων και τρένων, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference), που διοργάνωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος.
Αναφέρθηκε στο Πάτρα – Πύργος, το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε σπάσει σε οκτώ εργολαβίες, με κίνδυνο να μην ολοκληρωνόταν ποτέ. Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έκανε πάλι ένα έργο, εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του, το ενέταξε στη Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού, πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν και περιμένει τώρα το οριστικό ΟΚ και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Εκτίμησε δε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τέλη του 2023 - πρώτο τρίμηνο του 2024. «Τέρμα η καρμανιόλα», τόνισε και υπενθύμισε ότι μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η εργολαβία και για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο, έως να κατασκευαστεί ο νέος, ύψους 30 εκ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Η σύνδεση του λιμανιού με το τρένο
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε πως μέσα στην επόμενη εξαετία το τρένο θα φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας και αναφερόμενος στην υπογειοποίηση 5,1 χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου το τρένο να φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας, δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν το αίτημα για υπογειοποίηση και των 9 χλμ., επειδή το κόστος θα ξεπερνούσε τα 550 εκ. ευρώ και καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε χρηματοδοτήσει ήδη ένα άλλο έργο, τον Προαστιακό.
Μείωση κονδυλίων για οδικά έργα
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι αυτό που συζητείται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι από τη μεθεπόμενη προγραμματική περίοδο να μειωθούν τα κονδύλια για οδικά έργα. Δηλαδή τα χρήματα που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από επτά με δέκα χρόνια για οδικά έργα θα είναι ελάχιστα, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως, πρόσθεσε θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέες υποδομές, που έχουν να κάνουν με τον σιδηρόδρομο.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο προβληματικά συστήματα κατασκευής σιδηροδρόμου στην Ευρώπη, το οποίο εξορθολογίζεται, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.