Τροχοί & TIR

Ποια είναι τα 5 μέτρα του Συμφώνου της Μουσκάτ

Το «Σύμφωνο της Μουσκάτ» εγκρίθηκε από το Παγκόσμιο Συνέδριο της IRU, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ομάν από τις 6 ως τις 8 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για το μέλλον τω
Πέμπτη 15/11/2018 - 12:17
Κοινοποίηση στα Social Media

Το «Σύμφωνο της Μουσκάτ» εγκρίθηκε από το Παγκόσμιο Συνέδριο της IRU, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ομάν από τις 6 ως τις 8 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για το μέλλον των οδικών μεταφορών, της κινητικότητας, του εμπορίου και των logistics.

Η συμφωνία επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους, το εμπόριο, το περιβάλλον και την καινοτομία. Αποτελεί ένα πλαίσιο βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, που φιλοδοξεί να καταστήσει τη βιομηχανία ενωμένη, ώστε να αναλάβει τον έλεγχο του μέλλοντός της, χρησιμοποιώντας την καινοτομία για να ξεπεράσει τις τρέχουσες προκλήσεις και αβεβαιότητες. Προωθεί τη συλλογική δράση και καθοδηγεί τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το Σύμφωνο συζητήθηκε σε κλειστό υπουργικό διάλογο, όπου εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν καλύτερα με τους μεταφορείς για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, την οικοδόμηση ανθρώπινου κεφαλαίου, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ψηφιοποίηση και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διατροπικών μεταφορών. Εικοσιπέντε (25) περιφερειακές και εθνικές αντιπροσωπείες συσκέφθηκαν για να σχεδιάσουν μια πορεία δράσης για την επίτευξη των στόχων της βιομηχανίας και των παγκόσμιων στόχων, ιδίως όπως καθορίζονται στην Ατζέντα του 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Τα μέτρα του Συμφώνου της Μουσκάτ

Η συμφωνία που υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Ομάν, προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι φορείς χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αναπτύξουν σαφείς δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και τη μέτρηση του αντικτύπου των παγκόσμιων πολιτικών.
  2. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσχωρήσουν και να εφαρμόσουν τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και τις μεταφορές.
  3. Οι νομοθέτες πρέπει να διατυπώνουν νομοθεσία, πολιτικές και μέτρα που να διασφαλίζουν έναν ισχυρό και βιώσιμο κλάδο οδικών μεταφορών.
  4. Οι κυβερνήσεις και όλοι οι παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να συνεργαστούν για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 και για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας ατόμων και φορτίων.
  5. Η οικονομική κοινότητα θα πρέπει να διαθέσει πόρους για την αξιοποίηση της δυναμικής των τεχνολογικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης και της συνδεσιμότητας των οχημάτων, των οδηγών και των συστημάτων μεταφορών.
PreviousNext