Τροχοί & TIR

Προβλήματα στα σύνορα Τουρκίας- Γεωργίας. Οι προτάσεις της IRU

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των διεθνομεταφορέων που δραστηριοποιούνται μεταξύ Τουρκίας και Γεωργίας, καθώς η συνοριακή διέλευση Sarp-Sarpi είναι συνεχώς μποτιλιαρισμένη με τα οχήματα να δημιουργούν
Δευτέρα 12/06/2023 - 12:17
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: IRU
Φωτό: IRU

Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των διεθνομεταφορέων που δραστηριοποιούνται μεταξύ Τουρκίας και Γεωργίας, καθώς η συνοριακή διέλευση Sarp-Sarpi είναι συνεχώς μποτιλιαρισμένη με τα οχήματα να δημιουργούν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες που συχνά ξεπερνούν και τις είκοσι με την αγανάκτηση να «χτυπά κόκκινο» εξαιτίας και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα και νερό. Σοβαρός είναι, επίσης, ο αρνητικός αντίκτυπος και για τις μεταφορικές εταιρείες των οποίων το κόστος αυξάνει, όπως βέβαια και ο χρόνος παράδοσης των προϊόντων. 

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τη διευρυμένη έλλειψη οδηγών φορτηγών, αφού ο μεγάλος χρόνος αναμονής λειτουργεί αποτρεπτικά, ειδικά στους νέους, να ασχοληθούν με το επάγγελμα.

Κατά την επίσκεψή του στα σύνορα Sarp-Sarpi, ο Γενικός Γραμματέας της IRU Umberto de Pretto πρότεινε δοκιμασμένες λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τη ροή των αγαθών.

«Οι πράσινες λωρίδες TIR, λωρίδες express στα συνοριακά περάσματα, θα πρέπει να εισαχθούν στο Sarp-Sarpi μεταξύ Τουρκίας και Γεωργίας», τόνισε ο Umberto de Pretto και πρόσθεσε:

«Η χρήση του TIR και του e-CMR μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις διελεύσεις των συνόρων, να μειώσει τη συμφόρηση και να αυξήσει την ασφάλεια».

Οικονομική Συνεργασία Μαύρης Θάλασσας

Η IRU ανυπομονεί επίσης να δει το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να εντάσσονται σύντομα στο σύστημα αδειών της Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας. 

«Πρέπει να αυξήσουμε τις άδειες της Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, να καλωσορίσουμε νέες χώρες στο σύστημα και να το ψηφιοποιήσουμε πλήρως», δήλωσε ο Umberto de Pretto.

Πηγή: IRU

PreviousNext