Τροχοί & TIR

Προειδοποίηση Κίνας κατά ΕΕ για την επιβολή δασμών

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές
Πέμπτη 13/06/2024 - 10:04
Κοινοποίηση στα Social Media
car terminal

Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επανεξετάσει σοβαρά» την απόφασή της να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δεν θα κινηθεί περαιτέρω προς τη «λάθος κατεύθυνση», τονίζει σημερινό άρθρο της σύνταξης του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Χθες η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα πως θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί, κυμαινόμενοι από 17,4% ως 38,1%, στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο. (αναλυτικό ρεπορτάζ στο troxoikaitir.gr εδώ).

Ταυτόχρονα, η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι «θα λάβει μέτρα για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών της».

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίνα φαίνεται ταυτόχρονα διατεθειμένη «να συνεργαστεί σε μείζονα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές

Το θέμα όμως παίρνει ευρύτερες αρνητικές διαστάσεις και για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι σχεδόν όλοι, πλην των Γάλλων- διατηρούν εργοστάσια στην Κίνα και συνεργάζονται με Κινέζους, προκειμένου να έχουν παρουσία με μια αγορά μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή της Ευρώπης.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων είναι έντονη και δικαιολογημένη, θα λέγαμε, καθώς θεωρούν ότι τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η Κίνα θα στρέφονται κατά των ευρωπαϊκών εργοστασίων που λειτουργούν στην επικράτειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PreviousNext