Τροχοί & TIR

Προετοιμασίες ΟΑΣΘ για την υποδοχή των ηλεκτρικών λεωφορείων. Η εξέλιξη του διαγωνισμού

Εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ, Κώστα Ταγγίρη (φωτό), αναμένονται στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα 100-130 ηλεκτρικά λεωφορεία, μέσω του διαγωνισμο
Κυριακή 26/02/2023 - 08:30
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ΟΑΣΘ
Φωτό: ΟΑΣΘ

Εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ, Κώστα Ταγγίρη (φωτό), αναμένονται στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα 100-130 ηλεκτρικά λεωφορεία, μέσω του διαγωνισμού που «τρέχει« το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με ορίζοντα το 2024, ο οργανισμός θα διαθέτει συνολικά 300. 

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των δύο σταθμών φόρτισής τους στα αμαξοστάσια του οργανισμού σε Φοίνικα και Σταυρούπολη και γνωστοποίησε ότι θα «στηθούν» άλλοι τρεις με τέσσερις, σε ενδιάμεσα σημεία που θα κρίνονται ασφαλή. Μετά την προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποσυρθούν κάποια από τα παλαιά οχήματα του, έτσι και αλλιώς, γερασμένου στόλου του ΟΑΣΘ.

Όπως αναφέρθηκε, από τα 49 λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία, τα 40 είναι σήμερα αξιόπιστα, τρία παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και τα υπόλοιπα έξι «θα βγουν στους δρόμους στις επόμενες εβδομάδες».

Ερωτηθείς για την έλλειψη κλιματισμού στα οχήματα από τη Λειψία, ο κ. Ταγγίρης διατύπωσε τη θέση του ότι αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα, γιατί όπως σημείωσε «το καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς ο οργανισμός βγάζει λιγότερα οχήματα, ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες και τον κόσμο που κυκλοφορεί στην πόλη». Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, «η χρησιμότητα των λεωφορείων από τη Λειψία είναι σημαντική και προσφέρουν λύσεις», ενώ χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε θέλοντας να συνδράμει στο να βρεθεί λύση και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες.

Οι προμηθευτές

Υπενθυμίζεται ότι οι προσωρινοί ανάδοχοι του διαγωνισμού είναι μέχρι στιγμής η IVECO Γαλλίας για την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18 μέτρων με κινητήρα φυσικού αερίου (CNG) και ο όμιλος Κοπελούζου για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 180 χιλ.

Αναμένεται η ανακήρυξη των προσωρινών αναδόχων για την προμήθεια 200 λεωφορείων CNG 12 μέτρων και η προμήθεια 100 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία τα 135 χλμ.

PreviousNext