Τροχοί & TIR

Ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΛΘ με την τεχνολογία blockchain

Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο Ελληνικό Λιμάνι που υιοθετεί την τεχνολογία “blockchain” μέσω της ενσωμάτωσης με την TradeLens, μια ψηφιακή πλατφόρμα εφοδιαστικής που υποστηρίζεται από πέντε από τις έξι μ
Πέμπτη 02/12/2021 - 15:13
Κοινοποίηση στα Social Media

Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο Ελληνικό Λιμάνι που υιοθετεί την τεχνολογία “blockchain” μέσω της ενσωμάτωσης με την TradeLens, μια ψηφιακή πλατφόρμα εφοδιαστικής που υποστηρίζεται από πέντε από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως.

Η ΟΛΘ Α.Ε. επικεντρώνεται στη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε "έξυπνο λιμάνι" μέσω έξυπνων τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων, ώστε να παρέχει καινοτόμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με απλοποιημένες διαδικασίες, δημιουργώντας υπεραξία για την ευρύτερη λιμενική κοινότητα.

Η τεχνολογία blockchain προωθεί σε σχέση με μια απλή βάση δεδομένων μια αρχιτεκτονική με την οποία τα εισερχόμενα στοιχεία δομούνται κατά μπλοκ και αυτά συνδέονται στην όλη αλυσίδα παρέχοντας μία διαφανή και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά η πλατφόρμα TradeLens που έχει αναπτυχθεί από κοινού από τη Maersk και την IBM παρέχει τη δυνατότητα της αποτελεσματικής παρακολούθησης της διακίνησης κάθε κοντέινερ από οποιοδήποτε τόπο αναχώρησης μέχρι οποιοδήποτε τόπο άφιξης.

Μεγάλο βήμα για τον ΟΛΘ

Η ενσωμάτωση της ΟΛΘ Α.Ε. στην πλατφόρμα TradeLens βελτιώνει σημαντικά τη διαχείριση των πόρων και του χώρου εναπόθεσης εμπορευματοκιβωτίων αξιοποιώντας νωρίτερα παρεχόμενες πληροφορίες από συνεργάτες, ενώ απλοποιεί και μειώνει το κόστος σύνδεσης με την κάθε επιμέρους ναυτιλιακή γραμμή και την ευρύτερη λιμενική κοινότητα. Η μετατροπή των χειροκίνητων, γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διοικητικών διαδικασιών σε ψηφιακές διαδικασίες βελτιστοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ΟΛΘ Α.Ε. και τα συνδεδεμένα με αυτήν οικοσυστήματα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, δήλωσε: «Η χρήση της πλατφόρμας TradeLens συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, μέσω της καλύτερης ορατότητας των ροών εμπορευματοκιβωτίων με πολλαπλούς τρόπους μεταφοράς, ενώ παράλληλα βελτιώνει τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Η ένταξη στην πλατφόρμα TradeLens είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την ΟΛΘ Α.Ε., ώστε να ηγηθεί της αλλαγής στον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα, πρωτοπορώντας στην ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

PreviousNext