Τροχοί & TIR

Ρομπότ και drones επιθεωρούν τις σήραγγες του Μετσόβου

Καινοτόμα Robots και drones δοκιμάστηκαν στις σήραγγες Μετσόβου της Εγνατίας Οδού με σκοπό να συμβάλλουν στην ασφάλεια του προσωπικού κατά τις εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης σε εν λειτουργία υπ
Τρίτη 10/10/2023 - 14:03
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: piloting-project.eu
φωτό: piloting-project.eu

Καινοτόμα Robots και drones δοκιμάστηκαν στις σήραγγες Μετσόβου της Εγνατίας Οδού με σκοπό να συμβάλλουν στην ασφάλεια του προσωπικού κατά τις εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης σε εν λειτουργία υποδομές όπως οδογέφυρες, διυλιστήρια και σήραγγες.

Πολυήμερες δοκιμές προετοιμάσθηκαν και πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά σε δύο σήραγγες της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο, στη Βόρεια Ελλάδα, από την “Εγνατία Οδός ΑΕ.”. Κατά τις δοκιμές πεδίου δοκιμάστηκαν τα robots που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα για την επιθεώρηση της οδικής σήραγγας Μετσόβου (μήκους 3,5 χλμ.) και της υδραυλικής σήραγγας μεγάλου ορύγματος. Τα κύρια σενάρια και τα robots που δοκιμάστηκαν σύμφωνα με τους διαφορετικούς τύπους επιθεώρησης ήταν τα εξής:

– Το ρομποτικό όχημα CART από τη ROBOTNIK, ένα προηγμένο robot εδάφους σχεδιασμένο για γενική επιθεώρηση σηράγγων (με χρήση εικόνων και αισθητήρων LIDAR). Το robot εδάφους είναι σε θέση να κινείται αυτόνομα, με ακρίβεια και με ασφάλεια, σε περιοχές χωρίς δορυφορική κάλυψη (περιβάλλον GNSS) χάρη στους αλγόριθμους πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από τη SINTEF και τη ROBOTNIK.

– Το ελικόπτερο TT-DRONE από τη USE που έχει αναπτυχθεί για λεπτομερή οπτική επιθεώρηση συγκεκριμένων περιοχών των σηράγγων. Είναι ένα drone συνδεδεμένο στο ρομπότ εδάφους για να μπορεί να πετάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το drone μπορεί επίσης να πλοηγηθεί αυτόνομα και με ακρίβεια (χωρίς πιλότο) ώστε να λάβει εικόνες από τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Οι παραπάνω δοκιμές εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PILOTING, που διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα, με τη χρήση καινοτόμων robots διαφόρων χρήσεων, ώστε να φέρουν μεγάλη πρόοδο στις δραστηριότητες επιθεώρησης, ελέγχου και αξιολόγησης των σηράγγων και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ασφάλεια του προσωπικού της επιθεώρησης και να μειώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και το απαιτούμενο κόστος επιθεώρησης.

PreviousNext