Τροχοί & TIR

ΣΑΤΑ: Καυτά τα θέματα των αυτοκινητιστών ΕΔΧ. Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβρης

Αγωγές κατά της Uber, πειρατεία από ΕΙΧ, άρση υποχρέωσης αντικατάστασης των οχημάτων με ηλεκτροκίνητα από το 2026 είναι τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τον Κλάδο των αυτοκινητιστών ΕΔΧ κα
Δευτέρα 25/07/2022 - 15:31
Κοινοποίηση στα Social Media

Αγωγές κατά της Uber, πειρατεία από ΕΙΧ, άρση υποχρέωσης αντικατάστασης των οχημάτων με ηλεκτροκίνητα από το 2026 είναι τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τον Κλάδο των αυτοκινητιστών ΕΔΧ και για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβρη.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση του ΣΑΤΑ μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ειδικότερα, τα παρακάτω θέματα είναι αυτά που απασχολούν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΤΑ:

1. Λήψη απόφασης για τις ενέργειες του Συνδικάτου σχετικά με το σκάνδαλο Uber.

2. Η αγωγή που κατέθεσαν οι δύο παρατάξεις, οι δεσμεύσεις των λογαριασμών ΣΑΤΑ και ΙΝΤΑ και οι δυσκολίες που προκάλεσαν στη λειτουργία του σωματείου.

3. Λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, αν δεν δοθεί λύση στα ζητήματα:

α. Πειρατεία από Ε.Ι.Χ.

β. Άρση της υποχρεωτικότητας στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2026

γ. Σωστή λειτουργία των εταιρειών διαμεσολάβησης

δ. Αφορολόγητο στα 12.000 € για τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες ΕΔΧ Ταξί και μείωση συντελεστή ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές με στόχο το 6%.

4. Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τα αιτήματα που καταθέσαμε.

5. Ενημέρωση για τη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά σχετικά με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των ΕΔΧ Ταξί.

6. Εκπόνηση μελέτης οικονομικών δεδομένων από την ICAP για τον κλάδο μας.

7. Συνεργασία με Ευρωπαϊκά Συνδικάτα Ταξί για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου μας.

8. Ενημέρωση για τις ενέργειες του σωματείου προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στις πιέσεις στο Αεροδρόμιο, στο λιμάνι, στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, στο Σταθμό Λαρίσης και στο Μοναστηράκι.

9. Πρόταση για ανάληψη καθηκόντων Αναπληρωτή Γραμματέα από τον Ορφανό Πάρη και Αναπληρωτή Ταμία από τον Ιωακειμίδη Σωκράτη.

10. Πρόταση στις αρμόδιες αρχές για πρόσβαση των έμφορτων ταξί σε όλες τις λεωφορειολωρίδες της Αττικής και καθαρισμός των δρόμων από τα υπολείμματα του σχεδίου «Μεγάλος Περίπατος».

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Uber και τις πληροφορίες που βγαίνουν από την έρευνα, όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή, αν αποδειχθεί ότι υπήρχε «πολιτική» βοήθεια στην προσπάθεια της εταιρείας να μπει στην ελληνική αγορά. Το προεδρείο έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση τη διεξαγωγή έρευνας με επιστολή που στάλθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του προεδρείου σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις. Αυτές αφορούν την εξάλειψη της πειρατείας από τα ΕΙΧ, την άρση της υποχρεωτικότητας στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2026, τη σωστή λειτουργία των εταιρειών διαμεσολάβησης, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές και τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων και τη μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα. Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν την ατζέντα των συζητήσεων με τα αρμόδια υπουργεία.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι "να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και δυναμισμό τη λύση αυτών των προβλημάτων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.

PreviousNext