Τροχοί & TIR

Σκανάρισμα φορτηγών με ακτίνες X-RAY, χωρίς τον οδηγό

Στην προμήθεια 8 συστημάτων ακτίνων X-RAY για το σκανάρισμα και τον έλεγχο των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων προβαίνει η ΑΑΔΕ, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στα Τελωνεία εισόδου/ εξόδου τη
Πέμπτη 17/06/2021 - 11:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Στην προμήθεια 8 συστημάτων ακτίνων X-RAY για το σκανάρισμα και τον έλεγχο των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων προβαίνει η ΑΑΔΕ, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στα Τελωνεία εισόδου/ εξόδου της χώρας.

Ενόψει του σχετικού διαγωνισμού, η ΑΑΔΕ προχώρησε στη διενέργεια Ανοικτής Δημόσιας Διαβούλευσης για την υποβολή σχολίων/ παρατηρήσεων/ απόψεων και προτάσεων για την τελική διαμόρφωση των όρων της διακήρυξης για την προμήθεια συστημάτων X-RAY τύπου Gantry. Πρόκειται για συστήματα υψηλής ευκρίνειας στην απεικόνιση του περιεχομένου του κοντέινερ ή του φορτηγού για την ανεύρεση λαθραίων αντικειμένων, εκρηκτικών, όπλων, ναρκωτικών ουσιών και άλλων προϊόντων ή υλικών, η διακίνηση των οποίων απαγορεύεται.

Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι κατά το σκανάρισμα, ο οδηγός δεν βρίσκεται στην καμπίνα, αποφεύγοντας έτσι τις συνέπειες της ακτινοβολίας X-RAY.

Το σύστημα τοποθετείται εντός στεγασμένου χώρου, είναι σχήματος Π και κινείται πάνω σε ράγες, όπως οι βούρτσες πλυσίματος στα πλυντήρια φορτηγών. Ο οδηγός φέρνει στη συγκεκριμένη θέση το όχημα, δένει χειρόφρενο και βγαίνει από αυτό.

Το σχήματος Π μηχάνημα κυλά αργά στις ράγες από τη μια άκρη ως την άλλη του οχήματος (ή του κοντέινερ) σκανάροντάς το. Μετά τη λήξη του σκαναρίσματος, ο οδηγός παίρνει τη θέση του στην καμπίνα και αναχωρεί.

Για την ιστορία, πάντως, να σημειώσουμε ότι έχουν προηγηθεί τρεις αναβολές στις ημερομηνίες υποβολής προσφορών για τη συγκεκριμένη προμήθεια. Η τελευταία είχε ημερομηνία λήξης την 27/07/2020.

PreviousNext