Τροχοί & TIR

Σκληρή κριτική κατά κυβέρνησης από Αληγιζάκη (Ελίν) για το πλαφόν στα καύσιμα

«Το πλαφόν αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Περιορίζει τον ανταγωνισμό, διότι όλοι πάνε και τοποθετούνται στην ίδια τιμή»… «Οι τιμές από τα 128 δολάρια πέρυσι, σήμερα είναι στο επίπεδο των 76. Κινούντ
Παρασκευή 07/07/2023 - 12:26
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Ελίν
φωτό: Ελίν

«Το πλαφόν αποτελεί στρέβλωση της αγοράς. Περιορίζει τον ανταγωνισμό, διότι όλοι πάνε και τοποθετούνται στην ίδια τιμή»… «Οι τιμές από τα 128 δολάρια πέρυσι, σήμερα είναι στο επίπεδο των 76. Κινούνται εδώ και αρκετούς μήνες σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως το πλαφόν εξακολουθεί να υπάρχει».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ελίν, κ. Γιάννης Αληγιζάκης, μιλώντας στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ασκώντας σκληρή κριτική για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μιλώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των εταιρειών πετρελαιοειδών ο κ. Αληγιζάκης τόνισε:

«Όταν η Πολιτεία επέβαλε το πλαφόν, είχε σαν στόχο να διατηρήσει ο Κλάδος τα ίδια περιθώρια κέρδους με εκείνα που είχε τον Αύγουστο του 2021, που χαρακτηριζόταν σαν μια κανονική περίοδο της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους κανονικά. Όμως, με την ενεργειακή κρίση αυξήθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος, είχαμε 4 αυξήσεις επιτοκίων, αυξήθηκε το μεταφορικό κόστος, και είχαμε πληθωρισμό 9% το 2022 και 5% σήμερα, το οποίο σημαίνει μισθοί και υπηρεσίες αυξήθηκαν. Και σε εμάς και στα Πρατήρια. Καμιά από αυτές τις αυξήσεις δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία, καμιά δεν πέρασε στην τιμή του προϊόντος. Συνεπώς, το μικτό περιθώριο στην Εσωτερική Αγορά, είναι σήμερα σαφώς μικρότερο από το περιθώριο που το ίδιο το Κράτος θεωρεί λογικό», διαμαρτυρήθηκε ο CEO της ελίν.

Επενδύσεις από την Ελίν

Μιλώντας για την Ελίν, ο κ. Αληγιζάκης ανήγγειλε τις προγραμματισμένες επενδύσεις εντός του 2023, οι οποίες επιγραμματικά είναι οι ακόλουθες:

1. Ανάπτυξη νέων πρατηρίων (ήδη έχουν αποκτηθεί 6 πρατήρια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη)

2. Σταδιακή μετατροπή πρατηρίων σε ενεργειακούς σταθμούς – Ανάπτυξη των non-fuel προϊόντων στο δίκτυο

3. Συνέχιση του προγράμματος συνεργασίας με τη ΔΕΗ για τοποθέτηση φορτιστών σε 30 νέα σημεία

4. Λειτουργία, μαζί με την BlueGrid, του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG στο Θριάσιο

5. Τρία φωτοβολταϊκά πάρκα

Πηγή: ot.gr

PreviousNext