Η Tesla, η πιο διάσημη ίσως αυτοκινητοβιομηχανία των ημερών μας, έκανε την έκπληξη επιλέγοντας τη χώρα μας για να φιλοξενήσει το νέο της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), το οποίο θα ασχολείται με την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων της. Λόγος γίνεται για τη νέα εταιρεία «Tesla Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που συστάθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, έχοντας ως έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» της 25ης Φεβρουαρίου 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε σχετικά: «Μετά από πολύμηνες συζητήσεις η πολιτική του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για την προσέλκυση Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, των λεγόμενων R&D, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα υλοποιείται με την ίδρυση της Tesla Greece.». Ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για «την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Όπως η ίδια η εταιρεία έχει επισημάνει, ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τους Έλληνες Μηχανικούς και Τεχνικούς που προέρχονται από τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.». Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε και για το φαινόμενο της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «H ίδρυση τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα συνοδεύεται με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που είναι στελέχη του και βεβαίως με το άνοιγμα προοπτικών για την απασχόληση άλλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν στην Ελλάδα.».

Σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή της χώρας μας, παρά τον οξύ ανταγωνισμό, φαίνεται πως έπαιξε ο 40χρονος Έλληνας επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο οποίος διαπρέπει εδώ και έξι χρόνια στο τμήμα σχεδιασμού της εταιρείας στο Πάλο Αλτο της Σίλικον Βάλεϊ. Ο κ. Λάσκαρης σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, όπου και επέστρεψε για το διδακτορικό του, ενώ ήταν από τους πρωτοπόρους στην ερευνητική ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ. Στην ομάδα σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων της Tesla, ανήκουν επίσης οι Κωνσταντίνος Μπούρχας και Βασίλης Παπανικολάου, όλοι τους απόφοιτοι του ΕΜΠ.

Τα παραπάνω τονίζει στην ανακοίνωσή του και ο «Δημόκριτος», ο οποίος φυσικά «καλωσορίζει» την Tesla Greece στο Τεχνολογικό του Πάρκο. «Δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κύριο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπούρχα υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική! Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και τους Συνεργάτες του για όλη την στήριξη.», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Κλείνοντας, είναι ίσως περιττό να εξηγήσουμε τη βαρύτητα της επένδυσης για τη χώρα μας, καθώς ο αμερικάνικος κολοσσός δεν είναι μια «συνηθισμένη» εταιρεία. Βλέπετε, εκτός από τη μεταμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, οραματίζεται να αλλάξει το χάρτη τόσο στο χώρο της ενέργειας, όσο και στη διαστημική τεχνολογία. Είναι με άλλα λόγια, η Tesla μια καινοτόμος εταιρεία υψηλού κύρους και η έλευσή της στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης και για άλλες επενδυτικές κινήσεις. Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Φωτάκης εξέφρασε την προσδοκία του στο «Έθνος της Κυριακής» ότι η σύσταση της Tesla Greece θα αποτελέσει «καταλύτη και για άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, ακόμα και σε επίπεδο παραγωγής», τονίζοντας παράλληλα πως «η εγκατάσταση μιας εταιρείας με τη διεθνή εμβέλεια που έχει η Tesla στο Ερευνητικό Πάρκο, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί, με προφανή οφέλη τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της έρευνας που επιτελείται.».