Τροχοί & TIR

Στο Χαλάνδρι οι πρώτες 3D διαβάσεις πεζών

Περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Χαλανδρίου, δημιουργήθηκαν οι πρώτες διαβάσεις τριών διαστάσεων (3D). Υπεύθυνη για τη δημιουργία τους είναι η ομάδα κ
Παρασκευή 04/10/2019 - 12:46
Κοινοποίηση στα Social Media

Περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Χαλανδρίου, δημιουργήθηκαν οι πρώτες διαβάσεις τριών διαστάσεων (3D).

Υπεύθυνη για τη δημιουργία τους είναι η ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act, τα μέλη της οποίας ζωγράφισαν σχέδια τρισδιάστατων διαβάσεων στις τρεις εισόδους των σχολείων, στις οδούς Φιλ. Λίτσα, Σεβ. Καλλισπέρη και Αισχύλου στο κέντρο του Χαλανδρίου. Η κάθε διάβαση μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία. Όπως αναφέρεται, την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε.

Το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της αλυσίδας μίνι μάρκετ «OK! Anytime Markets», στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, «Κοντά στην γειτονιά». Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες τέτοιες 3D διαβάσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να είμαστε κοντά στις γειτονιές, ενισχύοντας την ασφάλεια στους δρόμους και δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον εκπαίδευσης», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος των OK! Anytime Markets, κα. Δέσποινα Ξυνού.

Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν οι εν λόγω διαβάσεις θα επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η έλλειψη εξοικείωσης των οδηγών μπορεί να προκαλέσει σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, απότομες αντιδράσεις όπως φρεναρίσματα πανικού ή «στραβοτιμονιές» και να προκληθούν έτσι τροχαία ατυχήματα που διαφορετικά δεν θα είχαν καν υπάρξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευση των χρηστών των δρόμων, προκειμένου οι 3D διαβάσεις να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας και να αφομοιωθούν από τους δημότες του Χαλανδρίου.

PreviousNext