Τροχοί & TIR

Στον Grimaldi και τυπικά το λιμάνι Ηρακλείου

Έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.
Πέμπτη 19/09/2024 - 09:44
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: hcg.gr
φωτό: hcg.gr

Ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού ύψους 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» (ΟΛΗ Α.Ε.) έναντι τιμήματος 80 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Grimaldi Euromed S.p.A.» και «Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.».

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού, έπειτα από διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, ο λιμένας Ηρακλείου περνά σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η ΟΛΗ Α.Ε. αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και το ΤΑΙΠΕΔ, που διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, έναν στρατηγικό εταίρο. Με τη συμφωνία μετόχων που υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, διασφαλίζεται η θέση του Ταμείου ως μετόχου μειοψηφίας και ως φορέα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

Το 50% του τιμήματος των 80 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί στον «Ειδικό Λογαριασμό Ανάπτυξης Λιμενικών Υποδομών» στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 5131/2024.

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το πρώτο στη χώρα που έλαβε εξωτερική επαλήθευση από την TUV AUSTRIA για τις επιδόσεις του σε κριτήρια ESG βάσει του HRADF ESG RATING TOOL που έχει αναπτύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Τη διαδικασία πιστοποίησης συντόνισε η Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ η οποία αξιολογεί ετησίως όλα τα λιμάνια του χαρτοφυλακίου του βάσει κριτηρίων ESG με τη χρήση του δικού του ψηφιακού εργαλείου “HRADF ESG RATING TOOL”.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή του τιμήματος πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΟΛΗ Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννη Πλακιωτάκη, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσσού, Μεθόδιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινού, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Grimaldi Euromed S.p.A., Emanuele Grimaldi, του Διευθύνοντος Συμβούλου των Μινωικών Γραμμών, Λουκά Σιγάλα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «Συμμετοχές Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.», Paul Kyprianou.

PreviousNext