Τροχοί & TIR

Stop από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νέα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ

Παράνομη κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη νέα σύμβαση ύψους 39 εκατ. ευρώ που επιχείρησε να συνάψει το Δημόσιο με τα ΚΤΕΛ προκειμένου να εκτελούν αστικές συγκοινωνίες στην Αττική. Σύμφωνα με δημοσίευ
Τετάρτη 07/09/2022 - 15:04
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Παράνομη κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη νέα σύμβαση ύψους 39 εκατ. ευρώ που επιχείρησε να συνάψει το Δημόσιο με τα ΚΤΕΛ προκειμένου να εκτελούν αστικές συγκοινωνίες στην Αττική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει τη σύμβαση παράνομη και δεν την υπογράφει διότι: 1) Επικαλείται την τροπολογία στον νόμο 4949 που «πατάει» στον νόμο 4568/2018 ενώ το Ελεγκτικό είχε αποφανθεί αρνητικά από το 2020. 2) Η αρχική σύμβαση 108/2020 δεν προβλέπει δυνατότητα παράτασης πέραν των 2 ετών. 3) Δεν πρόκειται για τροποποίηση της αρχικής σύμβασης αλλά για «νέα αυτοτελή απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, ανεξάρτητη της προηγούμενης συμβατικής σχέσης των μερών, η οποία λαμβάνει χώρα δίχως να γίνεται επίκληση, ούτε άλλωστε να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου η συνδρομή κάποιων εκ των περιπτώσεων του άρθρου 269 του 4412 προκειμένου η διαδικασία να κριθεί νόμιμη».

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2022. Μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει βρει λύση, καθώς τα ΚΤΕΛ εξυπηρετούν σήμερα ένα σημαντικό τμήμα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας:

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής αντί να μειώσουν το κόστος της μηνιαίας κάρτας μετακινήσεων με τα ΜΜΜ και αντί να προμηθευτούν νέα λεωφορεία για τις αστικές συγκοινωνίες, επιλέγουν τις απευθείας αναθέσεις και τη σπατάλη δημοσίου χρήματος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που τους έπιασε με τη γίδα στην πλάτη, έβαλε φρένο στην επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ και στη -διά της πλαγίας- επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη».

PreviousNext