Τροχοί & TIR

Σύνδεση Ιόνιας – Πρέβεζας: «Μια πονεμένη ιστορία», λέει ο Περιφερειάρχης

Πόσο θα κοστίσει.
Τρίτη 03/09/2024 - 15:02
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του έργου κατασκευής της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα έγινε σήμερα, καθώς εγκρίθηκε η ανάθεση σε Τεχνικό Σύμβουλο η ωρίμανση του έργου “Παράκαμψη Φιλιππιάδας έως τον οικισμό Στεφάνης από τη χιλιομετρική θέση (Χ.Θ.) 0+380 έως Χ.Θ. 14+750”.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισήγησή του ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής για το ιστορικό του έργου που είχε αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προχωρώντας σε λεπτομερή αναφορά για τις ενέργειες και την πρόοδο που σημειώθηκε στο διάστημα που το έργο ανέλαβε να προωθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, με σημαντική μάλιστα μείωση του κόστους. «Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αρχικά το κόστος του τμήματος από την Ιόνια Οδό μέχρι τη Γέφυρα Καλογήρου, μήκους 4600,00 m περίπου, όπως αυτό εκτιμήθηκε κατά την έναρξη της εκπόνησης των μελετών από το Υπουργείο «διπλασιάστηκε» μετά την εκπόνηση της μελέτης θεμελίωσης του επιχώματος του προβλεπόμενου αρχικά Α/Κ, η οποία εντόπιζε την ύπαρξη κινδύνου ρευστοποίησης και πρότεινε την κατασκευή χαλικοπασσάλων, με επακόλουθο από 50 εκ ευρώ αρχικά, με τη σημερινή πρόβλεψη αναθεώρησης θα προσεγγίσει τα 70 εκατ. €.

Με την αναθεώρηση (αναπροσαρμογή) που ακολούθησε από το Υπουργείο η νέα πρόταση- που περιλάμβανε επίσης χαλικοπασσάλους-, το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται σε 39,5 εκατ. € εκατ. €, χωρίς να περιλαμβάνονται οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, υδραυλικών, σήμανσης κλπ., καθώς και οι μελέτες θεμελίωσης και στατικών των μεγάλων τεχνικών γεφύρωσης του αρδευτικού αύλακα, του ποταμού Λούρου και των κάτω διαβάσεων αποκατάστασης του οδικού δικτύου της περιοχής, ενώ έχει λήξει και η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του Έργου.

PreviousNext