Τροχοί & TIR

Συνελήφθη ο Carlos Ghosn

O Πρόεδρος της Nissan, Carlos Ghosn, συνελήφθη από τις Αρχές της Ιαπωνίας, καθώς κατηγορείται για μια σειρά από σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες, με τη Nissan να προτείνει ήδη την απομάκρυνσή του από
Τρίτη 20/11/2018 - 12:51
Κοινοποίηση στα Social Media

O Πρόεδρος της Nissan, Carlos Ghosn, συνελήφθη από τις Αρχές της Ιαπωνίας, καθώς κατηγορείται για μια σειρά από σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες, με τη Nissan να προτείνει ήδη την απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του στην εταιρεία. Κατηγορούμενος είναι και ο εντεταλμένος διευθυντής της Nissan, Greg Kelly.

Την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, μετέδωσε πρώτη η ιαπωνική ιστοσελίδα, Yomiuri. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει: «Κατόπιν καταγγελιών, η Nissan Motor Co., Ltd. διεξάγει εσωτερικούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες σχετικά με παραπτώματα που αφορούν τον Carlos Ghosn και τον Greg Kelly.». Η εταιρεία αναφέρει πως βάσει της έρευνάς της, εδώ και πολλά χρόνια τόσο o Ghosn όσο και o Kelly δήλωναν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει λέγοντας: «Όσον αφορά τον Ghosn, έχουν ανακαλυφθεί πολλά άλλα σημαντικά παραπτώματα, όπως η προσωπική χρήση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ενώ έχει επίσης επιβεβαιωθεί και η βαθιά εμπλοκή του Kelly.».

Μέσω της ανακοίνωσής της η Nissan, ξεκαθαρίζει πως θα συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, τονίζοντας πως ο CEO, Hiroto Saikawa, θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Nissan την άμεση απομάκρυνση των δύο εμπλεκομένων από τα καθήκοντά τους. Η εταιρεία, κλείνει την ανακοίνωση, απολογούμενη για την ανησυχία που προκλήθηκε στους μετόχους και στους ενδιαφερόμενους. Και είχε πολύ καλό λόγο, γιατί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου που ενέκυψε το ζήτημα, η μετοχή της Renault -συμμάχου της Nissan στην οποία ο Carlos Ghosn είναι επίσης πρόεδρος- έκανε βουτιά άνω του 10% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με τη γαλλική εταιρεία που κατέχει το 43,4% της Nissan, να χάνει σε μία στιγμή 1,8 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Το κακό, όμως, μάλλον είναι πολύ ευρύτερο, καθώς πλήθος αναλυτών προβλέπουν πως οι εξελίξεις αυτές θα σημάνουν το τέλος της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, η οποία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικό δημιούργημα του Carlos Ghosn εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. «Το βασικό ζήτημα για εμάς είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Renault και της συμμαχίας μεταξύ της Renault και της Nissan, κάτι για το οποίο εργάζομαι με όλα τα μέρη.», δήλωσε ο Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, της οποίας η Κυβέρνηση υπενθυμίζεται πως αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της Renault. Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησε το 1999, η Nissan κατέχει το 15% της Renault (χωρίς δικαίωμα ψήφου), ενώ από το 2016 κρατάει το 34% των μετοχών της Mitsubishi, η οποία προτίθεται επίσης να αποπέμψει τον Carlos Ghosn από το Δ.Σ. της.

Αντί επιλόγου, υπενθυμίζεται πως ο 64χρονος Carlos Ghosn αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας με καριέρα 40 και πλέον χρόνων. Γεννημένος στη Βραζιλία με καταγωγή από τον Λίβανο και γαλλική υπηκοότητα, ξεκίνησε την καριέρα του στη Michelin και το 1996 μετακινήθηκε στη Renault. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Nissan το 1999, όταν η Renault απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2001. Τον περασμένο Ιούνιο, οι μέτοχοι της Renault ενέκριναν τις αποδοχές του ύψους 7,4 εκ. ευρώ για το 2017. Επιπλέον, στην τελευταία του χρονιά ως CEO της Nissan, έλαβε ως αμοιβή 9,2 εκ. ευρώ.

PreviousNext