Τροχοί & TIR

Τέσσερις βασικές αλλαγές στα διπλώματα εξετάζει το Ηνωμένο Βασίλειο 

Την άποψη των ειδικών ζητά το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που αφορούν στα επαγγελματικά διπλώματα. Συγκεκριμένα, η α
Παρασκευή 13/08/2021 - 08:08
Κοινοποίηση στα Social Media
οδηγός σε δεξιοτίμονο φορτηγό

Την άποψη των ειδικών ζητά το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που αφορούν στα επαγγελματικά διπλώματα.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή που είναι η DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) έθεσε σε διαβούλευση τις τέσσερις αλλαγές που προτείνει και οι οποίες επιγραμματικά είναι οι εξής:



1.     Υποψήφιοι επαγγελματίες οδηγοί να υπόκεινται σε μία εξέταση για δίπλωμα μονού φορτηγού και αρθρωτού αντί των δύο εξετάσεων που ισχύουν τώρα.

2.    Να επιτρέπεται στους υποψήφιους οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν που επιθυμούν να έλκουν trailer να περνούν μία μόνο εξέταση με τρέιλερ, αντί των δύο (χωρίς και με τρέιλερ) που ισχύει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3.    Μέρος των εξετάσεων που γίνεται εκτός του δρόμου για διπλώματα C και C+E, όπως το μανουβράρισμα με όπισθεν, η ζεύξη του ρυμουλκούμενου και άλλα να ανατεθεί σε εξεταστική επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των σχολών οδήγησης και θα έχουν επίσημα εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών. Σκοπός είναι να απελευθερωθεί χρόνος στους εξεταστές του DVSA, ώστε να διενεργούνται περισσότερες εξετάσεις ή ίδιος αριθμός εξετάσεων σε λιγότερο χρόνο.

4.    Να επιτρέπεται στους υποψήφιους οδηγούς επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών, εφόσον το επιθυμούν, να εξετάζονται και με τρέιλερ ώστε να μη χρειάζεται να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια (για την έλξη trailer).

 Συντόμευση 



Κύριο χαρακτηριστικό των παραπάνω προτάσεων είναι η διενέργεια λιγότερου αριθμού εξετάσεων και η εξοικονόμηση χρόνου αλλά και κόστους τόσο για τους υποψηφίους οδηγούς όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες 

Αυτό ωστόσο που προβληματίζει είναι οι επόμενες κινήσεις από πλευράς των χωρών-μελών της Ε.Ε. : Σε περίπτωση που οι παραπάνω προτάσεις υιοθετηθούν επίσημα και γίνουν νόμος του κράτους θα ακολουθήσουν άραγε τα κράτη – μέλη το Ηνωμένο Βασίλειο κρίνοντας θετικές και ωφέλιμες τις αλλαγές που προτείνει;

Αν όχι, μένοντας δηλαδή στα ισχύοντα εντός της Ε.Ε. (αφού το Η.Β. έχει αποχωρήσει), θα τεθεί θέμα ισοτιμίας βρετανικών και κοινοτικών διπλωμάτων.

PreviousNext