Τρίμηνης διάρκειας οι νέες παρεμβάσεις για τα καύσιμα

Τετ, 15/06/2022 - 15:07

Από τον Ιούλιο και μέχρι τον Σεπτέμβρη θα τρέξουν οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των καυσίμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να προβεί σε εξειδίκευση των μέτρων, του τρόπου χορήγησης και του ύψους αυτών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας ο υπουργός Οικονομικών στο ΣΚΑΙ είπε ότι έως σήμερα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα μισά και πλέον από τα έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, διότι αρκετοί φορολογούμενοι επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωσή του. Συνεπώς, είπε, πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε τους επόμενους μήνες.

Επεσήμανε, όμως, ότι τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Όπως, αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα (1,1 δισ. ευρώ), στα καύσιμα (έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ), στον ΦΠΑ (250 εκατ. ευρώ) και στον ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ). Επεσήμανε δε, ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ότι εφέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα και συνεπώς η λογική «δώσε και άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.