Τροχοί & TIR

Ξεκινούν δοκιμές φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η διεξαγωγή δοκιμών καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, κατόπι
Τρίτη 14/02/2023 - 13:05
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ΔΕΣΦΑ
Φωτό: ΔΕΣΦΑ

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η διεξαγωγή δοκιμών καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, κατόπιν αιτήματος του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Επειδή, η δοκιμή καλής λειτουργίας εν προκειμένω προϋποθέτει τη συνεργασία με Χρήστες ΟΔΥΦΑ, οι οποίοι θα προθυμοποιηθούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω δοκιμή, ο ΔΕΣΦΑ προτίθεται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση με την οποία να καλεί Χρήστες ΟΔΥΦΑ (ήτοι εταιρείες που έχουν συνάψει με το Διαχειριστή σύμβαση για τη Χρήση της Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) για τη Φόρτωση Φορτηγών ΥΦΑ) να πραγματοποιήσουν τη φόρτωση έως και δύο (2) Φορτηγών ΥΦΑ στην Εγκατάσταση Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ Ρεβυθούσας (εφεξής Εγκατάσταση Φ-ΥΦΑ).

Προτείνεται, επίσης, η υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγού ΥΦΑ που θα παρασχεθεί από τον Διαχειριστή στο πλαίσιο της ανωτέρω δοκιμής να περιλαμβάνει κατ’ εξαίρεση και την ψύξη του Φορτηγού ΥΦΑ (cool-down).

Ειδικότερα, στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι το αίτημα του ΔΕΣΦΑ κρίνεται εύλογο καθώς η δοκιμή καλής λειτουργίας είναι απαραίτητη για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της νέας Εγκατάστασης πριν τη θέση της σε εμπορική λειτουργία και ότι η παροχή της υπηρεσίας πρέπει να γίνει δωρεάν προς τους εθελοντές- χρήστες ΟΔΥΦΑ, καθώς ζητείται η εθελοντική συμμετοχή τους και δεν είναι εγγυημένη η παροχή της υπηρεσίας αφού πρόκειται για δοκιμαστική λειτουργία, η απώλεια εσόδου του Διαχειριστή εξ αυτού του λόγου είναι αμελητέα και αποφασίζει τα παρακάτω:

Τη διεξαγωγή των απαραίτητων δοκιμών καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ, σύμφωνα με την εισήγηση που υπέβαλε ο Διαχειριστής, ΔΕΣΦΑ Α.Ε. κατ’ εξαίρεση και μόνο για έως τέσσερις (4) χρονοθυρίδες στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας:

1. Ο Διαχειριστής ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του τη διάθεση, σε Χρήστες ΟΔΥΦΑ τεσσάρων (4) Χρονοθυρίδων Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ, αποκλειστικά για τους σκοπούς εκτέλεσης της δοκιμής καλής λειτουργίας της Εγκατάστασης Φ-ΥΦΑ, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στην παρ. 1 του άρθρου 89Γ του Κώδικα, στο πλαίσιο δέσμευσης των οποίων θα παρασχεθεί και η υπηρεσία ψύξης των Φορτηγών ΥΦΑ, συμπληρωματικώς όσων αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 89Α του Κώδικα. Οι Χρονοθυρίδες διατίθενται στους Χρήστες ΟΔΥΦΑ που θα το αιτηθούν κατά χρονική προτεραιότητα. Σε κάθε Χρήστη ΟΔΥΦΑ ανατίθεται άνω της μίας (1) Χρονοθυρίδας μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλον Χρήστη ΟΔΥΦΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ.

2. Ο Διαχειριστής παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες σε Χρήστες ΟΔΥΦΑ, στο πλαίσιο δέσμευσης των ανωτέρω Χρονοθυρίδων Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ, χωρίς αμοιβή για τον Διαχειριστή, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στα άρθρα 89Α, παρ. 6 και 89Γ, παρ. 10 του Κώδικα και στο άρθρο 6 της Σύμβασης Φ-ΥΦΑ και αντιστοίχως χωρίς την καταβολή αμοιβής από τον Διαχειριστή στον (-ους) Χρήστη (-ες) ΟΔΥΦΑ για τη συμμετοχή του (ς) στη διενέργεια της δοκιμής.

Επίσης, ο Διαχειριστής παρέχει την υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγού (-ών) ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της ψύξης αυτού (-ών), στο πλαίσιο της δοκιμής, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 16 ωρών από την άφιξη του Φορτηγού (-ων) στη νήσο Ρεβυθούσα.

Τα φορτηγά

Υπενθυμίζουμε ότι στη Ρεβυθούσα λειτουργεί ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων φορτηγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Truck Loading) με σκοπό τη μεταφορά του LNG σε διάφορα σημεία της χώρας όπου θα δημιουργηθούν πρατήρια πώλησης LNG. Τα βυτία είναι ειδικής κατασκευής, με διπλό τοίχωμα και με δυνατότητα να διατηρούν υπό ψύξη το LNG στους -180 βαθμούς Κελσίου.

Ο σταθμός στη Ρεβυθούσα έχει δυνατότητα να φορτώνει μέχρι 10 φορτηγά την ημέρα. Τόσο τα φορτηγά όσο και οι οδηγοί πρέπει να έχουν ειδική πιστοποίηση.

PreviousNext