Τροχοί & TIR

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής της παράκαμψης της Γιάλοβας

«Η παράκαμψη αποτελεί τμήμα της 9ης Εθνικής Οδού, δηλαδή του οδικού άξονα που ξεκινά από την Πάτρα και, μέσω του Πύργου και της Κυπαρισσίας, καταλήγει στη Μεθώνη».
Παρασκευή 31/05/2024 - 11:44
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η σύμβαση για την κατασκευή του οδικού έργου της παράκαμψης της Γιάλοβας, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Μεσσηνία της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

«Η παράκαμψη αποτελεί τμήμα της 9ης Εθνικής Οδού, δηλαδή του οδικού άξονα που ξεκινά από την Πάτρα και, μέσω του Πύργου και της Κυπαρισσίας, καταλήγει στη Μεθώνη. Το έργο αφορά στη βελτίωση τμήματος - μήκους 3,5 χλμ. - της υφιστάμενης οδού, και την κατασκευή νέου τμήματος - μήκους 4,2 χλμ. - για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, με ανάδοχο την εταιρεία «Ιntrakat».

Παράλληλα, η σύμβαση περιλαμβάνει προαίρεση για συμπληρωματικά έργα, ένα δικαίωμα που θα μπορεί να ασκηθεί εντός 18 μηνών και θα αφορά, μεταξύ άλλων, ισόπεδο κόμβο και παράπλευρο οδικό δίκτυο, κάθετες οδούς και διευθέτηση χειμάρρων.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε: «Υπογράψαμε τη σύμβαση για την κατασκευή ενός ακόμη έργου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί δικαίως “εθνικού επιπέδου”. 

Η παράκαμψη στη Γιάλοβα της Μεσσηνίας, μήκους 4,2 χιλιομέτρων, θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις. Θα διευκολύνει τη διέλευση, ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης, καθώς ο υφιστάμενος οδικός άξονας διέρχεται μέσα από τον οικισμό της Γιάλοβας. 

Με την παράκαμψη, όσο και με τη βελτίωση του τμήματος της υφιστάμενης 9ης Εθνικής Οδού, που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, αναβαθμίζεται το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού άξονα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, καθώς βελτιώνονται τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και το πλάτος της οδού, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των ατυχημάτων στην οδό». 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ και για αυτά, που είπατε κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ και για τα υπόλοιπα έργα, τα οποία δρομολογούνται και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά, όπως το έργο στον κόμβο των Δερβενακίων, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι προχωράει, αλλά και η πρόθεση να γίνει το Πύργος – Τσακώνα, ένας πολύ βασικός και αναπτυξιακός άξονας».

PreviousNext