Τροχοί & TIR

Υπέρ της Ιταλίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αιτιολογημένη γνώμη κατά της Αυστρίας

Αρκετές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν από την Αυστρία σε βαρέα φορτηγά οχήματα εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων οδικώς μέσω ενός από τους βασικούς εμπορικούς διαδρόμους.
Τετάρτη 15/05/2024 - 13:36
Κοινοποίηση στα Social Media

Σημαντική εξέλιξη είχαμε σήμερα υπέρ της Ιταλίας για το πρόβλημα των αυστριακών απαγορεύσεων και περιορισμών σε βάρος των φορτηγών διεθνών μεταφορών, όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας καθώς τα περισσότερα φορτηγά μας ακολουθούν τον διάδρομο της Αδριατικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη που αποτελεί την επίσημη απάντησή της σε καταγγελία της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία περιγράφει ξεκάθαρα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ από την Αυστρία. 

Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα από την Ιταλική κυβέρνηση και Ομοσπονδίες Μεταφορέων από πολλά κράτη της Ευρώπης, αρκετές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν από την Αυστρία σε βαρέα φορτηγά οχήματα εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων οδικώς μέσω ενός από τους βασικούς εμπορικούς διαδρόμους, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ (προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε σαφώς παραβιάσεις των άρθρων 34 και 35 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, δηλαδή των άρθρων που δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να επιβάλλουν ποσοτικούς περιορισμούς μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Διευθύντρια της IRU Raluca Marian δήλωσε: «Η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Αυστρία είναι ξεκάθαρη. Συγχαίρουμε την Ιταλία για τη σπουδαία πρωτοβουλία της, τη λήψη μέτρων κατά των καταχρήσεων και τη διατήρηση της ροής αυτού του ουσιαστικού εμπορικού διαδρόμου.

«Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Η IRU, τα μέλη της και ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία οδικών εμπορευματικών μεταφορών και logistics είναι πρόθυμοι να δουν ποια μέτρα (δικαστικά) θα λάβει η Ιταλία, και ιδιαίτερα η Επιτροπή, για την αποκατάσταση των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν.

Όπως ανέφερε η IRU, η Ιταλία έχοντας πλέον υπέρ αυτής την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως άλλωστε το έχει δηλώσει, και με δεδομένο ότι η Αυστρία όχι μόνο απέρριψε τις εκκλήσεις και τα ιταλικά διαβήματα διαμαρτυρίας, αλλά αντίθετα επέκτεινε τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των φορτηγών και σε περισσότερα τμήματα των αυτοκινητόδρομών της.

PreviousNext