Τροχοί & TIR

Ζητείται άμεσα ρύθμιση για εγκρίσεις κυκλοφορίας ηλεκτρικών τρέιλερ

Τα ηλεκτρικά τρέιλερ πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα με νόμο, τονίζει η Γερμανική Ένωση Ηλεκτροκίνησης (Bundesverband eMobilität-BEM) η οποία ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μ
Δευτέρα 14/11/2022 - 14:39
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ZF
Φωτό: ZF

Τα ηλεκτρικά τρέιλερ πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα με νόμο, τονίζει η Γερμανική Ένωση Ηλεκτροκίνησης (Bundesverband eMobilität-BEM) η οποία ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών (BMDV) να προβεί άμεσα στην απαιτούμενη νομική ρύθμιση για τα ηλεκτρικά ρυμουλκούμενα για επαγγελματικά οχήματα.

Μέχρι στιγμής, τα ηλεκτρικά ρυμουλκούμενα δεν έχουν αναγνωριστεί από τη γερμανική νομοθεσία και η τρέχουσα ταξινόμηση οχημάτων στην Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών δεν είναι επαρκής, αναφέρει η Ένωση Ηλεκτροκίνησης. Το ίδιο ισχύει και για αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου δεν είναι προς το παρόν δυνατή η έγκριση τύπου για την κυκλοφορία ηλεκτρικών τρέιλερ.

Από την αρχή του έτους, η BEM δημιουργεί μια ξεχωριστή κατηγορία οχημάτων για ηλεκτρικά τρέιλερ, προωθώντας την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα διόδια και κάνοντας όλες τις άλλες προετοιμασίες για την άδεια κυκλοφορίας και την προσαρμογή της άδειας οδήγησης και των εγγράφων των οχημάτων.

«Το πρώτο μας πρωτότυπο e-trailer λειτουργεί από το 2018 και έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτρέψει έως και 16% εξοικονόμηση καυσίμου και μειώσεις εκπομπών CO2 έως και 13,5 τόνους ανά όχημα ετησίως», δήλωσε ο Christiaan Verschueren, Global Head of System Solution Trailer της ZF Group.

«Η τεχνολογία των ρυμουλκούμενων θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στο να καταστήσει τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές πιο αποδοτικές από πλευράς κόστους και επομένως πιο ανταγωνιστικές. Η ηλεκτροκίνηση των ημιρυμουλκούμενων θα ανεβάσει την ενεργειακή απόδοση των επαγγελματικών οχημάτων σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».

Η δημιουργία νομικού πλαισίου για τη χρήση ηλεκτρικών ρυμουλκούμενων αποτελεί επιτακτικό θέμα για ορισμένους μεταφορείς, καθώς η πίεση για την παροχή βιώσιμων μεταφορών αυξάνεται και όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε ηλεκτρικά ρυμουλκούμενα.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η Trans.INFO έκανε αναφορά στις τελευταίες σημαντικές δαπάνες της DB Schenker. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία προπαραγγελίας για 2.000 ηλεκτρονικά τρέιλερ.

Πηγή:Trans.Info

PreviousNext