Η Ford είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που συμμετέχει στην Επιτροπή Αεροπορικών Κανονισμών της FAA (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ), προκειμένου να βοηθήσει στον καθορισμό του νομικού πλαισίου που αφορά στα drones.
Το παραπάνω αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς ο αριθμός των drones για προσωπική χρήση, αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,9 εκ. που είναι σήμερα στα 4,3 εκ. το 2020. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, προβλέπεται να τριπλασιαστούν οι πωλήσεις drone για εμπορικούς σκοπούς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στις ΗΠΑ σε 7 εκ. μονάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ford έχει προτείνει στην FAA τρόπους εντοπισμού και παρακολούθησης των drones. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα της μάρκας -για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας- είναι να χρησιμοποιούνται τα φώτα του drone ώστε να εκπέμπουν τον 10-ψήφιο αποκλειστικό κωδικό σε μορφή κωδικοποιημένου δυαδικού σήματος ASCII. Επιπλέον, τα φώτα του drone θα μπορούσαν να μεταδίδουν τον κωδικό της FAA σε μία εφαρμογή «έξυπνου» κινητού βασισμένη σε κάμερα. Στις πρώτες δοκιμές που έχει διεξάγει η Ford, το σύστημα μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια drones που πετούν σε απόσταση 25 μέτρων.
Επιπλέον, η Ford διεξάγει και έρευνες με drone ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο η χρήση τους θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη χρήση των αυτοκινήτων. Έχει αναπτύξει μία ευέλικτη πλατφόρμα, η οποία παρέχει τροποποιήσιμα στοιχεία που απαιτούνται σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος –όπως ο τηλεχειρισμός, ο υπολογιστής ελέγχου, παραμετροποιημένες μορφές σκάφους κ.α. Η πλατφόρμα επιτρέπει την αμφίδρομη δοκιμή και ανάπτυξη εξαρτημάτων, λογισμικού, ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς και άλλες εφαρμογές που αφορούν την κατασκευή ή το περιβάλλον χρήστη.
Απογραφή αποθήκης με τη βοήθεια των drones
Η Geodis, ως τα τέλη του 2018, θα έχει εξοπλίσει τις αποθήκες της με drones, τα οποία θα συμβάλουν στις απογραφές των αποθεμάτων. Το παραπάνω πρόκειται να καταστεί εφικτό μετά από σχεδόν 2 χρόνια δοκιμών και 1.000 ώρες πτήσης. Συνεργάτης στο εγχείρημα είναι η εταιρεία τεχνολογίας, Delta Drone. Η δοκιμαστική φάση ολοκληρώθηκε το 2017, με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης «plug and play», που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από τη μία αποθήκη στην άλλη και να προσαρμοστεί σε όλους τους τύπους διαχείρισης WMS.
Το σύστημα συνδυάζει ένα επίγειο ρομπότ και ένα Quadcopter (drone με 4 έλικες) που φέρει 4 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα GPS εσωτερικού χώρου. Σύμφωνα με τις εταιρείες, το drone λειτουργεί αυτόνομα όταν η μονάδα είναι κλειστή, προσφέροντας αύξηση της παραγωγικότητας, μεγαλύτερη ασφάλεια, πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο και αξιοπιστία απογραφής της τάξης του 100%.