Τροχοί & TIR

Το μέλλον των μεταφορών από τη Volvo

Μέσω του πρωτότυπου Vera, η Volvo Trucks μας δίνει μια πρώτη γεύση για το όραμά της για ένα μελλοντικό σύστημα μεταφορών με αυτόνομα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα. Η λύση που προτείνει η σουηδική
Πέμπτη 04/10/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μέσω του πρωτότυπου Vera, η Volvo Trucks μας δίνει μια πρώτη γεύση για το όραμά της για ένα μελλοντικό σύστημα μεταφορών με αυτόνομα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα. Η λύση που προτείνει η σουηδική εταιρεία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επίτευξη αποδοτικότερων, ασφαλέστερων και πιο καθαρών μεταφορών. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποτελέσει μία συμπληρωματική λύση για εταιρείες που χρειάζονται υπηρεσίες συνεχών μεταφορών μεταξύ σταθερών κόμβων.

«Για να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα ομαλής ροής αγαθών χρειάζεται επίσης να αξιοποιήσουμε περισσότερο την υπάρχουσα υποδομή. Το σύστημα μεταφορών που εξελίσσουμε μπορεί να συμπληρώνει άριστα τις υπάρχουσες λύσεις και να απαντήσει σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η κοινωνία, οι εταιρείες μεταφορών και οι πελάτες μεταφορικών έργων» σχολίασε σχετικά ο Claes Nilsson, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Η μελλοντική λύση μεταφορών της Volvo Trucks προορίζεται για τακτικές και επαναλαμβανόμενες μεταφορές με κύριο χαρακτηριστικό τις σχετικά μικρές αποστάσεις, τις μεγάλες ποσότητες αγαθών και την υψηλή ακρίβεια στις παραδόσεις. Οι μεταφορές μεταξύ κόμβων logistics είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αλλά μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις.

«Το σύστημά μας μπορεί να θεωρηθεί σαν προέκταση προηγμένων λύσεων logistics που πολλές βιομηχανίες ήδη εφαρμόζουν. Επειδή χρησιμοποιούμε αυτόνομα οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων και μειωμένα επίπεδα θορύβων, η λειτουργία τους επιτρέπεται όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς περιορισμούς. Το σύστημα χρησιμοποιεί την οδική υποδομή και τα φορτηγά που ήδη υπάρχουν, κάτι το οποίο παρέχει πλεονεκτήματα κόστους και επιτρέπει την ενσωμάτωση στις υπάρχουσες δραστηριότητες» εξηγεί ο Mikael Karlsson, Αντιπρόεδρος Αυτόνομων Λύσεων της εταιρείας.

Πώς λειτουργεί το σύστημα «Volvo Vera»

Η διαχείριση γίνεται από αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα, συνδεδεμένα με μία υπηρεσία cloud και ένα κέντρο ελέγχου μεταφορών. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να εντοπίζουν την τρέχουσα θέση τους με ακρίβεια εκατοστών, να παρακολουθούν με κάθε λεπτομέρεια και να αναλύουν τι συμβαίνει με τους άλλους χρήστες των δρόμων και στη συνέχεια να αντιδρούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Το κέντρο ελέγχου παρακολουθεί συνεχώς την πρόοδο της μεταφοράς, προσέχοντας τη θέση κάθε οχήματος, τη φόρτιση των μπαταριών, το περιεχόμενο του φορτίου, τις απαιτήσεις συντήρησης και αρκετές ακόμα παραμέτρους. Η ταχύτητα και η πρόοδος προσαρμόζονται για να αποφεύγονται περιττές αναμονές, να βελτιώνεται η ακρίβεια των παραδόσεων, να ελαχιστοποιούνται τα αποθέματα ασφαλείας και να αυξάνεται η διαθεσιμότητα. Οχήματα που λειτουργούν στην ίδια διαδρομή συνεργάζονται για τη δημιουργία βέλτιστης ροής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως στο άμεσο μέλλον, το σύστημα μεταφορών της Volvo Trucks θα εξελιχθεί περαιτέρω μαζί με επιλεγμένους πελάτες της μάρκας. Τα συστήματα μετάδοσης και μπαταρίας είναι ίδιου τύπου με τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά φορτηγά της Volvo Trucks, τα ολοκαίνουργια FL Electric και FE Electric.

PreviousNext