Τροχοί & TIR

Logistics 4.0

Μια νέα διάσταση ανοίγεται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα Logistics 4.0 τα οποία συνδέονται άμεσα με την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) και τις επιρροές της στα Logistics και,
Πέμπτη 15/11/2018 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια νέα διάσταση ανοίγεται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα Logistics 4.0 τα οποία συνδέονται άμεσα με την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) και τις επιρροές της στα Logistics και, με απλά λόγια, αποσκοπούν στο πώς θα κάνουμε τα ίδια πράγματα πιο αποδοτικά βάσει της αυτόματης συλλογής και της εύκολης επεξεργασίας της πληροφορίας.

Την καινοτομία αυτή ανέπτυξε ο κ. Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, CEO της PLANNING, μιλώντας στο συνέδριο Logistics που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου 2018 στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), σε διοργάνωση του Supply Chain Institute και με την επιστημονική υποστήριξη της Planning, για να ενημερωθούμε για τις αλλαγές που φέρνει στην Εφοδιαστική Αλυσίδα η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 330 στελέχη εταιρειών, α) ακούστηκαν 16 ομιλίες ενώ εξέφρασαν την άποψή τους 62 Future Logistics Leaders που κάθισαν στα 3 discussion panels. Σε κάθε ενότητα το ακροατήριο ψήφισε με televoting σε καίρια ερωτήματα, από όπου προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα ελληνικά Logistics είναι ισχυρά και κινούνται προς αναζήτηση γνώσης.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία και οι τοποθετήσεις ομιλητών που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν πολλά και επιγραμματικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

Ο κ. Χρήστος Καραϊσαρίδης, Διευθυντής Logistics στον Μασούτη ανέφερε πως ο καταναλωτής σήμερα έχει αλλάξει συνήθειες, επηρεάζεται και αγοράζει σύμφωνα με τις προσφορές έχοντας αυξήσει τις επισκέψεις του στο super market και ιδιαίτερα στα καταστήματα γειτονιάς. Ως συνέπεια στα Logistics είναι η ανάγκη για μείωση της μοναδιαίας αποστολής σε επίπεδο ακόμη και τεμαχίου, καθώς και η πολυπλοκότητα παράδοσης.

Ο κ. Ορέστης Ευθυμίου, Automation Systems Manager της TRADE LOGISTICS (FOURLIS) τοποθετήθηκε στις νέες τεχνολογίες που έφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση (loT, cloud, Blockchain, Cyber-Physical Systems, Big Data Analytics, προηγμένη ρομποτική, επαυξημένη πραγματικότητα και 3D εκτύπωση) και τόνισε την ανάγκη στο μέλλον για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας λόγω των νέων αυτών τεχνολογιών.

Τα αποτελέσματα του televoting ήταν επίσης πολύ ενδιαφέροντα, με την πλειοψηφία του κοινού να υποστηρίζει πως στην Ελλάδα σήμερα για την μετάβαση στο Industry 4.0 έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται ενέργειες ψηφιοποίησης εγγράφων (73%), Track & Trace, IOD, POD, Τηλεματική & RTRO (70%) και αυτοματοποίησης λειτουργειών αποθηκών (67%).

Επιπροσθέτως, μέσω του televoting διαφαίνονται οι σημαντικότεροι παράμετροι που θα επηρεάσουν την επόμενη 5ετία όπως είναι η ταχύτητα παραδόσεων (67%), η πλήρης ορατότητα status παραγγελίας (52%), το χαμηλό κόστος εκτέλεσης παραγγελιών (46%) και τα μικρά drop sizes (44%) – τα οποία και αποτελούσαν συμπεράσματα των think tanks μεταξύ των FFL.

PreviousNext