Μόλις δέκα μήνες χρειάστηκε η Volkswagen Commercial Vehicles για να ολοκληρώσει τις εργασίες ανέγερσης ενός νέου κέντρου δοκιμών εκπομπών ρύπων, το οποίο κόστισε 6 εκ. ευρώ.

Η μονάδα καλύπτει επιφάνεια 1.000 τ.μ. και βρίσκεται στο εργοστάσιο της Volkswagen, στο Ανόβερο της Γερμανίας. Διαθέτει δύο χώρους δοκιμών, στους οποίους τα οχήματα ελέγχονται με βάση τη παγκόσμια διαδικασία εξέτασης ελαφρών οχημάτων WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure), μια νέα τυποποιημένη διαδικασία μέτρησης που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία πλέον είναι απαραίτητη προκειμένου ένα όχημα να λάβει έγκριση τύπου.

Βασικό στοιχείο του νέου κτιρίου είναι, επίσης, ο κύριος σταθμός ελέγχου, μέσω του οποίου παρακολουθούνται όλες οι φάσεις της διαδικασίας. Μέσα σε έναν ειδικό καθαρό χώρο, η παραγωγή σωματιδίων του δοκιμαζόμενου οχήματος ζυγίζεται σε κλίμακες ακριβείας χωρίς δονήσεις. Για να επιτευχθεί το παραπάνω, τα οχήματα πατάνε σε μια βάση χυτοσιδήρου βάρους 500 κιλών, η οποία είναι γεμάτη με σκυρόδεμα και διαθέτει μία πλάκα από γρανίτη, που φέρει ελαστική επένδυση χάρη σε ελατήρια πάχους 20 εκ. Η πίεση των 0,003 bar (3 hPa) στο δωμάτιο, εμποδίζει τη διείσδυση ξένων σωματιδίων, όπως η σκόνη. Προκειμένου να υπάρχουν συνεχώς σταθερές συνθήκες μέτρησης, η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου παραμένουν αμετάβλητες.