Νωρίτερα, το λεωφορείο κινήθηκε στους δρόμους της Αθήνας μόνο με τις μπαταρίες του, αθόρυβα, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εντυπωσιάζοντας τους πολίτες με την πρωτοποριακή του σχεδίαση, αλλά, κυρίως, με την εντελώς αθόρυβη κυκλοφορία του.
«Τα λεωφορεία μας κατακτούν τη μια μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές πόλεις, επικρατώντας του ανταγωνισμού, χάρη στην εξαιρετική τους απόδοση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της BYD Ευρώπης Javier Contijoch, μιλώντας αποκλειστικά στο περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR και εξήγησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στοιχεία, αυτά που το καθιστούν ανταγωνιστικό, όπως είναι η υψηλή μεταφορική του δυνατότητα των 58 επιβατών, η αυτονομία του που πλησιάζει τα 200 χιλιόμετρα, απόσταση ικανή για να ολοκληρωθεί μια πλήρης βάρδια δρομολογίων χωρίς επαναφόρτιση των μπαταριών, αλλά και η ευελιξία του στην κίνηση μέσα σε πόλεις σε συνδυασμό με την ευκολία από-επιβίβασης των επιβατών. Στην ερώτησή μας, αν συνυπάρχουν οικονομικά οφέλη για τον ιδιοκτήτη του λεωφορείου και ποια είναι η απόδοσή του σε σύγκριση με ένα λεωφορείο πετρελαίου, ο κ. Javier υποστήριξε ότι, αν και η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού λεωφορείου πλησιάζει το τριπλάσιο της τιμής ενός ντιζελοκίνητου λεωφορείου, ο ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού, σε λιγότερο από 10 χρόνια, θα έχει ουσιαστικό οικονομικό όφελος και αυτό γιατί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο 1/5 του πετρελαίου, συγκρίνοντας την κατανάλωση πετρελαίου και ρεύματος (φορτιστές μπαταριών) ανά 100 χιλιόμετρα. Πέρα, όμως, από το κόστος καυσίμου, το ηλεκτρικό έχει πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αφού δεν χρειάζεται λάδια, έχει μειωμένους χρόνους συντήρησης και επισκευών, ενώ το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο πώλησης.
Βέβαια, τόνισε ο κ. Javier, το όφελος για το Περιβάλλον είναι τεράστιο και δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση.
Άλλωστε, συμπλήρωσε, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιλέγουν την ηλεκτροκίνηση για τις αστικές τους συγκοινωνίες, ακολουθώντας έτσι και τις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις για τη σταδιακή, αλλά δραστική μείωση των ρύπων που προέρχονται από τα οχήματα πετρελαίου και βενζίνης. Στην Ευρώπη, λεωφορεία BYD κυκλοφορούν σε Άμστερνταμ, Λονδίνο, Όσλο, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Παρίσι, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Ελσίνκι, Βαρσοβία, Νότιγχαμ, Λίβερπουλ, Τορίνο, Νοβάρα, στο Τελ Αβίβ και σε 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Ελαφρό αμάξωμα υψηλή απόδοση
Με αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των τροχών με ισχύ 180 (2Χ90) kW (250 ίπποι), ροπή 350 Nm άμεσα διαθέσιμη από το ξεκίνημα του λεωφορείου και με δύο μόνο ώρες χρόνο φόρτισης μπαταριών το αστικό ηλεκτρικό BYD, έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέχρι και 200 χιλιόμετρα περίπου χωρίς επαναφόρτιση.
Για τους ειδικούς των αστικών συγκοινωνιών, πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνικό πλεονέκτημα, καθώς το λεωφορείο, μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίων μιας ολόκληρης βάρδιας, απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών, μια υποδομή που αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του στόλου. Στο σημείο αυτό, να προσθέσουμε, ότι το «αναγεννητικό» σύστημα των φρένων μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, την οποία αποθηκεύει στις μπαταρίες συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ακτίνας λειτουργίας του λεωφορείου.