Τροχοί & TIR

Nissan Navara: αλλαγές ουσίας

Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση στη χώρα μας του συνολικά αναβαθμισμένου Nissan Navara, με τις αλλαγές να αφορούν περισσότερο στο «είναι» παρά στο «φαίνεσθαι» του οχήματος, καθώς στο αισθητικό κομμάτι λ
Πέμπτη 05/09/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ξεκίνησε η εμπορική διάθεση στη χώρα μας του συνολικά αναβαθμισμένου Nissan Navara, με τις αλλαγές να αφορούν περισσότερο στο «είναι» παρά στο «φαίνεσθαι» του οχήματος, καθώς στο αισθητικό κομμάτι λίγα έχουν αλλάξει (νέας σχεδίασης ζάντες και πιο σκούρα φωτιστικά σώματα). Από την άλλη, οι ιθύνοντες της εταιρείας «πείραξαν» τον κινητήρα, τα κιβώτια, την ανάρτηση και τα φρένα του οχήματος, εμπλουτίζοντας παράλληλα τα βοηθητικά συστήματα προς τον οδηγό, αλλά και τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει. Σημειώνεται πως το ανανεωμένο pick-up κατασκευάζεται στο εργοστάσιο NMISA της Βαρκελώνης, πωλείται σε 109 χώρες παγκοσμίως και εξακολουθεί να συνοδεύεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση (ή 160.000 χλμ.).

Ισχυρότερος κινητήρας – νέο κιβώτιο

Αναλυτικότερα, ο κινητήρας των 2,3 λίτρων συμμορφώθηκε με τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro 6D-temp και απέκτησε διπλή υπερτροφοδότηση (twin-turbo), γεγονός που αύξησε την ισχύ της βασικής έκδοσης από τους 160 στους 163 ίππους. Μεγαλύτερη κατά 22 Nm είναι και η ροπή του βασικού πετρελαιοκινητήρα, που πλέον ανέρχεται σε 425 Nm. Ως είχε σε απόδοση παρέμεινε η ισχυρότερη έκδοση των 190 ίππων.

Επιπλέον, ο κινητήρας απέκτησε ατσάλινα πιστόνια με νέα επίστρωση, καθώς και χαμηλότερη αναλογία συμπίεσης (15,1 έναντι 15,4). Η πίεση του συστήματος ψεκασμού καυσίμου αυξήθηκε από 2.000 σε 2.200 bar και τοποθετήθηκε νέα αντλία. Ανανεωμένο είναι και το σύστημα ψύξης νερού, όπως και το σύστημα εξάτμισης, που ενσωματώνει φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου (DPF) και τεχνολογία επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής (SCR), προκειμένου το Navara να εμφανίζει χαμηλότερες εκπομπές NOx.

Ολοκαίνουργιο είναι το 6άρι μηχανικό κιβώτιο, το οποίο κατασκευάζεται στην Ευρώπη και τοποθετείται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Nissan. Η εταιρεία υπόσχεται ευκολότερες αλλαγές ταχυτήτων και πιο ραφιναρισμένη λειτουργία, χάρη στην τοποθέτηση ενός πιο κοντού επιλογέα και στον βελτιωμένο συγχρονισμό. Νέο είναι και το μοτίβο αλλαγής ταχυτήτων, με την όπισθεν να τοποθετείται πλέον δίπλα στην πρώτη σχέση. Διαφορετικές είναι και οι σχέσεις μετάδοσης, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα κατανάλωσης και θορύβου στον αυτοκινητόδρομο. Νέες ρυθμίσεις απέκτησε και το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, προκειμένου να βελτιωθεί η απόκρισή του.

Σοφιστικέ ανάρτηση – Μεγαλύτερο ωφέλιμο

Μετά την έκδοση Double Cab, έφτασε η στιγμή και για την King Cab να αφήσει πίσω της τα φύλλα σούστας στον πίσω άξονα, υιοθετώντας και αυτή μια ανάρτηση πέντε συνδέσμων, κάτι που αναμένεται να έχει ευεργετική επίδραση στην οδική συμπεριφορά του μοντέλου. Ανάλογα με την έκδοση, το ωφέλιμο φορτίο της King Cab αυξήθηκε κατά 55-95 κιλά και αντίστοιχα αυτό της Double Cab μεγάλωσε κατά 54-114 κιλά. Οι αλλαγές στην μπροστά ανάρτηση κατέστησαν το τιμόνι πιο ελαφρύ και άνετο σε ελιγμούς, με την πίσω ανάρτηση να έχει ψηλώσει κατά 25 χλστ. και να έχει αποκτήσει ελατήρια δύο σταδίων.

Βελτιωμένο συνολικά είναι το σύστημα πέδησης, με μεγαλύτερες μπροστινές δισκόπλακες (320 αντί για 296 χλστ.) και πίσω δισκόπλακες 308 χλστ. αντί για ταμπούρα που υπήρχαν μέχρι τώρα. Εκτός από μειωμένες αποστάσεις ακινητοποίησης, το σύστημα πέδησης υπόσχεται αναβαθμισμένη αίσθηση του πεντάλ και χαμηλότερα κατά 40% επίπεδα δύναμης που χρειάζεται να ασκήσει ο οδηγός στο πεντάλ.

Νέες τεχνολογικές εφαρμογές

Νέο είναι το σύστημα υποβοήθησης έλξης «Intelligent Trailer Sway Assist», μέσω του οποίου γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στα φρένα και περιορίζεται η ροπή, προκειμένου να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του τρέιλερ. Στον εξοπλισμό ενεργητικής ασφάλειας του Navara παραμένουν τα συστήματα Intelligent Emergency Braking, Hill Start Assist, Hill Descent Control και Intelligent Around View Monitor.

Ενισχυμένη συνδεσιμότητα (A-IVC) προσφέρει το νέο σύστημα infotainment, NissanConnect, το οποίο φέρει αναβαθμισμένα software - hardware και επιπλέον συνεργάζεται με μια βελτιωμένη οθόνη αφής, που μεγάλωσε κατά μία ίντσα φτάνοντας στις οκτώ (8). Το «παρών» στον εξοπλισμό του Navara δίνει και η εφαρμογή NissanConnect Services, η οποία διαθέτει μονάδα ελέγχου τηλεματικής και ενσωματωμένη συσκευή 4G, που επιτρέπει την κοινή χρήση δεδομένων χωρίς ξεχωριστή τηλεφωνική σύνδεση. Η εν λόγω εφαρμογή επιτρέπει τον εξ αποστάσεως χειρισμό ορισμένων λειτουργιών του οχήματος. Ιδιαίτερα προηγμένοι είναι, τέλος, και οι ενσωματωμένοι χάρτες της TomTom του συστήματος πλοήγησης.

PreviousNext