Τροχοί & TIR

«Δυναμική Μίσθωση»

Την «κοστολόγηση ανάλογη της χρήσης» (pay-as-you-drive) στη χρηματοδοτική μίσθωση του κλάδου των φορτηγών, θα εγκαινιάσει στις ΗΠΑ η Daimler Truck Financial μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εταιρε
Τρίτη 17/12/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Την «κοστολόγηση ανάλογη της χρήσης» (pay-as-you-drive) στη χρηματοδοτική μίσθωση του κλάδου των φορτηγών, θα εγκαινιάσει στις ΗΠΑ η Daimler Truck Financial μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η εταιρεία την ονομάζει «Δυναμική Μίσθωση» (Dynamic Lease) και στηρίζεται στα δεδομένα της τηλεματικής, επιτρέποντας στους πελάτες να προσαρμόζουν τα ποσοστά μίσθωσης στην πραγματική χρήση του οχήματός τους. Το πρώτο όχημα στο οποίο θα εφαρμοστεί ο εν λόγω τρόπος μίσθωσης, είναι το Freightliner Cascadia.

Αναλυτικότερα, με την παραδοσιακή μίσθωση, ο πελάτης καλείται πριν υπογράψει τη σύμβαση, να προβλέψει τα χιλιόμετρα του φορτηγού του για τα επόμενα χρόνια. Εάν ο πελάτης ξεπεράσει τα χιλιόμετρα, θα πρέπει να γίνει μια πρόσθετη πληρωμή. Αντίθετα, με τη Δυναμική Μίσθωση, οι πελάτες χρεώνονται μόνο για τα χιλιόμετρα που διανύονται στην πραγματικότητα.

Για να γίνει αυτό, το πακέτο μίσθωσης ενός πελάτη συνδέεται με έναν αύξοντα αριθμό για κάθε φορτηγό. Με τη συγκατάθεση του πελάτη, τα δεδομένα για τα συνολικά χιλιόμετρα αυτού του φορτηγού μεταδίδονται αυτόματα στη Daimler Truck Financial μέσω συστημάτων συνδεσιμότητας, γεγονός που επιτρέπει τον υπολογισμό του ποσοστού που αντιστοιχεί στον πελάτη σε μηνιαία βάση.

«Η δυναμική μίσθωση είναι το μέλλον της χρηματοδότησης των φορτηγών. Με τη διασύνδεση των οχημάτων μπορούμε να καταγράψουμε τα πραγματικά χιλιόμετρα των οχημάτων και να προσαρμόσουμε το τιμολόγιο για τον πελάτη ανάλογα με το πόσο το όχημα οδηγείται στην πραγματικότητα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Daimler Truck Financial, Tobias Waldeck.

Σημειώνεται, τέλος, πως η Daimler δοκιμάζει παρόμοιες «pay-per-use» λύσεις χρηματοδότησης και σε άλλες αγορές.

Στο ίδιο τεύχος #380

PreviousNext