Την Ντανιέλα Πελεχρά δεν θα τη συναντήσουμε σε μια συνηθισμένη δουλειά γραφείου, αλλά στις εθνικές των φορτηγών, να καταγράφει καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη.

«Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα», μας λέει και γι’ αυτό δηλώνει ευτυχισμένη. Στη συνάντησή μας, μας εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στο να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, τις δυσκολίες του, αξέχαστες ιστορίες από την καθημερινότητά της ενώ παράλληλα συμβουλεύει νέες κοπέλες που θέλουν να ακολουθήσουν τη δική της πορεία.

Το ραντεβού μας με την Ντανιέλα δόθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διεθνών μεταφορών που εργάζεται, απ’ όπου ταξιδεύει προς την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη. Θα τη συναντήσουμε να τακτοποιεί τα πράγματά της στην καμπίνα του Scania R 520 που δουλεύει, τη στιγμή που κάνει τον τελευταίο προληπτικό έλεγχο γύρω από την νταλίκα.

ΕΡ.: Ντανιέλα πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τα φορτηγά;

Όταν ήμουν μικρή έβλεπα τον πατέρα μου, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός, να επισκευάζει και να κάνει σέρβις στο αυτοκίνητο και τη μηχανή του και εγώ καθόμουν με τις ώρες και τον παρατηρούσα. Ρωτούσα τι κάνει και γιατί, και αυτός προσπαθούσε όσο καλύτερα να μου εξηγήσει. Επίσης βλέπαμε πολλές φορές μαζί Formula 1 και Moto GP. Όλα αυτά με ενθουσίαζαν τόσο πολύ που με έκαναν να ακολουθήσω το επάγγελμα του μηχανικού οχημάτων, και αργότερα με τη μετανάστευσή μου στη Γερμανία να ασχοληθώ με τον τομέα των υβριδικών και ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων. Πότε δεν έβλεπα τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, απλά λαμαρίνες όπως λέμε.

Μετά από περίπου ένα χρόνο δουλειάς σε μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες της Γερμανίας και κατόπιν κάποιων σκέψεών μου κατάλαβα, ότι ναι μεν μου ταιριάζει πολύ η δουλειά μου και γενικά ο τομέας της αυτοκίνησης, αλλά επίσης ότι μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Θέλω να δω τον κόσμο, να τον γυρίσω. Επίσης, ενθουσιάζομαι με την ιδέα του φορτηγού. Η πρόκληση, η μοναχικότητα από όλους και όλα που το ονομάζω ηρεμία, η οδήγηση, κάτι το οποίο δεν θα είναι σε χώρο κλειστό και θα είναι διαφορετικό και όχι μονότονο. Κάπως έτσι διάλεξα αυτό το επάγγελμα του μεταφορέα που τα συνδυάζει όλα αυτά, το οποίο αποκαλώ και χόμπι. Το χόμπι μου είναι η δουλειά μου.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη της Ντανιέλας Πελεχρά, στο τεύχος Μαρτίου (383) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.

383_foto_25_c_0.jpg