Τροχοί & TIR

Παγκόσμιο ρεκόρ ύψους από το Unimog (+VIDEO)

Στο ψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, στο Όχος ντελ Σαλάδο της Χιλής των 6.893 μέτρων, βρέθηκαν πρόσφατα δύο Unimog U 5023. Μετέφεραν τα μέλη της αποστολής, που είχε ως στόχο να τοποθετήσει τέσσερις μο
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 18/03/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Στην κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου του κόσμου
Στην κορυφή του υψηλότερου ηφαιστείου του κόσμου

Στο ψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, στο Όχος ντελ Σαλάδο της Χιλής των 6.893 μέτρων, βρέθηκαν πρόσφατα δύο Unimog U 5023.

Μετέφεραν τα μέλη της αποστολής, που είχε ως στόχο να τοποθετήσει τέσσερις μονάδες επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης σε κατασκηνώσεις του ηφαιστείου, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των ορειβατών που επισκέπτονται το ηφαίστειο, όσο και των επιστημόνων που το παρακολουθούν και καταγράφουν τη δραστηριότητά του.

Η δουλειά των δύο Unimog U 5023 ολοκληρώθηκε μόλις αυτά προσέγγισαν την κατασκήνωση Amistad στα 6.100 μέτρα και εγκατέστησαν την τέταρτη μονάδα έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, τα μέλη της αποστολής ήθελαν να κάνουν περισσότερα και για αυτό, το ένα από τα δύο Unimog συνέχισε μέχρι τα 6.694 μέτρα, ανεβαίνοντας ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο όχημα στο παρελθόν.

Με υψόμετρο 6.893 μέτρων, το Όχος ντελ Σαλάδο της Χιλής είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου. Αποτελεί μέρος της ερήμου Ατακάμα και εντάσσεται στο περίφημο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, το οποίο περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και περιέχει πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου.

 

Μάλιστα, το προηγούμενο ρεκόρ υψόμετρου ήταν ξανά της Mercedes-Benz, καθώς το 2014 ένα Zetros είχε «σκαρφαλώσει» μέχρι τα 6.675 μέτρα. Άλλος ένας κοινός παρονομαστής είναι πως και οι δύο αποστολές είχαν τον ίδιο επικεφαλής, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Extrem Events, Matthias Jeschke, ο οποίος μετά την επιτυχή κατάληξη της αποστολής, δήλωσε: «Τιθασεύσαμε τα εξαιρετικά απότομα και βραχώδη περάσματα χάρη σε ένα συνδυασμό της καλύτερης, αξιόπιστης τεχνολογίας, ενός ισορροπημένου κέντρου βάρους και των ελαστικών που φέρουν εκπληκτική τεχνολογία, προκειμένου να μεταφέρουμε τα υλικά και τον εξοπλισμό σε αυτά τα τεράστια ύψη. Σε καμία χρονική στιγμή σε όλο τον κόσμο οι μηχανοκίνητες αποστολές, δεν είχαν φέρει δύο φορτηγά ταυτόχρονα σε ένα τέτοιο υψόμετρο». Σημειώνεται, πως η αποστολή είχε τη στήριξη της Mercedes-Benz Special Trucks, η οποία διέθεσε τα δύο Unimog και όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται σε αυτά τα ακραία υψόμετρα. Συγκεκριμένα, τα δύο Unimog έφεραν ειδικά ελαστικά, ισχυρούς εργάτες και τροποποιημένα αμαξώματα με μεταβλητή εξισορρόπηση του κέντρου βάρους, τα οποία εξελίχθηκαν από τους ειδικούς του Μουσείου Unimog, τον αμαξοποιό που ειδικεύεται στα Unimog, AS Söder και από τους μηχανικούς της ομάδας ανάπτυξης της Unimog.

Video URL
PreviousNext