Τροχοί & TIR

«Έξυπνα» logistics από τη Ford (+VIDEO)

Η Ford, σε συνεργασία με την εταιρεία logistics, Hermes, δοκιμάζει μια βιώσιμη υπηρεσία ταχυμεταφορών που θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα των παραδόσεων δεμάτων στις πόλεις και επιπλέον να τις κ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Τετάρτη 24/03/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Συνεργασία Ford και Hermes στα έξυπνα logistics του Ην. Βασιλείου.
Συνεργασία Ford και Hermes στα έξυπνα logistics του Ην. Βασιλείου.

Η Ford, σε συνεργασία με την εταιρεία logistics, Hermes, δοκιμάζει μια βιώσιμη υπηρεσία ταχυμεταφορών που θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα των παραδόσεων δεμάτων στις πόλεις και επιπλέον να τις καταστήσει πιο ακριβείς χρονικά.

Συγκεκριμένα, το έξυπνο λογισμικό «MoDe:Link» της Ford, συντονίζει τα παραδοσιακά van μεταφορών με τους πεζούς κούριερ, προσδιορίζοντας ποιες τοποθεσίες είναι ασφαλείς για τους οδηγούς, προκειμένου να σταθμεύσουν το όχημα σε κοντινή απόσταση από μια σειρά διευθύνσεων παράδοσης. Από εκεί και πέρα, το τελευταίο σκέλος της παράδοσης ολοκληρώνεται με τα πόδια.

Αρχικά, το πιλοτικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στο Λονδίνο, με τις δύο εταιρείες να εξετάζουν πλέον την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναλυτικότερα, η Hermes -η οποία πέρυσι χειρίστηκε περισσότερα από 630 εκ. δέματα- ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Ford τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια περιοχή του κεντρικού Λονδίνου και δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες στιγμές του έτους για παράδοση δεμάτων. Στην κορύφωση των Χριστουγέννων, μάλιστα, το πρόγραμμα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για παραδόσεις στο σπίτι.

Από την πιλοτική εφαρμογή προέκυψε, πως δύο Ford Transit με τη συνδρομή οκτώ πεζών διανομέων, εξυπηρέτησαν διευθύνσεις από τρεις ταχυδρομικούς κωδικούς. Παρέδωσαν τον ίδιο αριθμό δεμάτων με έξι van που κάνουν τις κατ’ οίκον παραδόσεις με τον συμβατικό τρόπο, με τη διαφορά πως ολοκλήρωσαν τη δουλειά πιο γρήγορα!

Σημειώνεται, πως το έξυπνο λογισμικό logistics «MoDe:Link» της Ford, συντονίζει τις ομάδες διανομέων καθώς πραγματοποιούν παραδόσεις σε ένα συνδυασμό επαγγελματικών και οικιστικών κτιρίων. Οι ταχυμεταφορείς χρησιμοποιούν μια απλή εφαρμογή smartphone, η οποία συμβουλεύει για το πού να σταθμεύσει το van και παράλληλα δείχνει τις πιο οικονομικές διαδρομές και τα βέλτιστα δρομολόγια για την παράδοση των δεμάτων.

Η εν λόγω εφαρμογή ενσωματώνεται στα συστήματα παρακολούθησης της Hermes, προκειμένου οι πελάτες να πληροφορούνται σε πραγματικό χρόνο για την πρόοδο των παραγγελιών τους. Το σύστημα ενοποιεί το δρομολόγιο από άκρη σε άκρη για κάθε δέμα, διασφαλίζοντας ότι οι παραδόσεις έχουν τον βέλτιστο βαθμό αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας.

Αξίζει να αναφερθεί, κλείνοντας, πως οι «Last Mile» διανομές είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ford διερευνά το πώς οι συνδεδεμένες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καθαρότερου αέρα στις πόλεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μια πρόσφατη μελέτη σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις έδειξε πώς το blockchain και το δυναμικό geofencing μπορούν να συμπληρώσουν τη λειτουργία των plug-in υβριδικών οχημάτων.

Video URL
PreviousNext