Τροχοί & TIR

Το φορτηγό που τιμά τους Ήρωες του 1821

Ο ιδιοκτήτης του Mercedes-Benz 1117, Σωκράτης Δωρής, ως πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου στο Ναύπλιο, πήρε την πρωτοβουλία και ανέδειξε τους ήρωες και τα ρητά που τους εμψύχωσαν για την Επανάσταση του 1821
από Θάλεια Αγριμανάκη | Πέμπτη 01/07/2021 - 15:04
Κοινοποίηση στα Social Media
φορτηγό 1821
Το φορτηγό που τιμά τους ήρωες του 1821

Στο Ναύπλιο, κάτω από το ιστορικό Παλαμήδι, ο κόσμος απολαμβάνει τις πρώτες ημέρες «ελεύθερων» μετακινήσεων μετά την καραντίνα και οι γύρω δρόμοι έχουν γεμίσει ζωή. Την ώρα που δύει ο ήλιος, ένα μπλε Mercedes-Benz 1117 στρίβει προς το λιμάνι και για μια στιγμή νομίζεις ότι τα πάντα διακόπτονται. Ο κόσμος κοντοστέκεται, οι φωτογραφικές στα κινητά τηλέφωνα αναλαμβάνουν δράση και οι οδηγοί φρενάρουν για να θαυμάσουν. Όλα τα βλέμματα συγκεντρώνονται στις φιγούρες της Επανάστασης που απεικονίζονται στο φορτηγό.

«Επί ένα τρίμηνο στριφογύριζε στο μυαλό μου ότι θέλω κάτι να κάνω για το φορτηγό μου», μας εξηγεί ο αυτοκινητιστής και πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου στο Ναύπλιο, Σωκράτης Δωρής, όταν τον συναντήσαμε στο λιμάνι του Ναυπλίου. Ο ίδιος ασχολείται με την καλλιέργεια και μεταφορά οπωροκηπευτικών, προμηθεύοντας μανάβικα και λαϊκές αγορές στην Αθήνα. «Θα μπορούσα να έχω βάλει τη φίρμα μου στο φορτηγό, αλλά διαρκώς σκεπτόμουν τι μπορώ να κάνω εγώ σαν Σωκράτης για όσους θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

1821

«Οι ήρωες της Επανάστασης», σχολιάζει συγκινημένος πλέον, «δεν νοιάστηκαν ούτε για την περιουσία τους, ούτε για τα σπίτια τους, παρά μόνο για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της». Και τότε, τις μέρες κοντά στον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση, πήρε την απόφαση να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες αποτυπώνοντάς τους στο Mercedes του. Και τώρα, τα μηνύματα και ο ηρωισμός τους ταξιδεύουν μαζί του από την Αργολίδα μέχρι την Αττική δυο φορές την εβδομάδα.

Κινούμενη Ιστορία

Ένας φίλος του κοινοτάρχη, μεταφορέας, του σύστησε τον Χριστόδουλο Βαλκάνο, ιδιοκτήτη της επιχείρησης Provoli Promo στο Άργος, για να αναλάβει το «ντύσιμο» του φορτηγού. Το πρωτότυπο θέμα της Επανάστασης ενθουσίασε τον επαγγελματία κ. Βαλκάνο και αμέσως ξεκινήσαν με τον κοινοτάρχη να ανταλλάσσουν ιδέες και φωτογραφίες για να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα όσα είχαν στο μυαλό τους. «Προτεραιότητά μας ήταν να δείξουμε κάτι από το Ναύπλιο στη μία πλευρά του φορτηγού και στην άλλη πλευρά τους ήρωες του 1821. Σίγουρα θα μπορούσα πολλά πράγματα να επιλέξω αλλά με το διαθέσιμο χώρο που είχαμε νομίζω βγήκε πολύ καλό αποτέλεσμα», σχολιάζει ο κ. Σωκράτης Δωρής κοιτάζοντας το φορτηγό του.

«Το πολυμερικό αυτοκόλλητο που χρησιμοποιήθηκε έχει πλαστικοποίηση UV για να αντέχει σε ήλιο και βροχή», μας εξήγησε ο κ. Βαλκάνος που μπορεί να έχει ντύσει πολλά φορτηγά μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα τόσο «Επαναστατικό» φορτηγό δεν είχε ξαναφτιάξει μέχρι τώρα.

1821

Όση ώρα συζητούμε με τον ιδιοκτήτη κ. Δωρή και τον κ. Βαλκάνο, ο κόσμος τριγύρω, ντόπιοι και εκδρομείς από τους κοντινούς νομούς, σταματούν για να το φωτογραφίσουν ή για μια πόζα δική τους μπροστά στο φορτηγό. Πλέον δεν είναι το Παλαμήδι, το Μπούρτζι ή το ηλιοβασίλεμα το επίκεντρο στις φωτογραφίες των επισκεπτών αλλά το «Ηρωικό Mercedes». «Παλιότερα, το φορτηγό μου», μας λέει χαριτολογώντας ο ιδιοκτήτης του, «είχε γίνει “καμβάς” για γκράφιτι και κάθε είδους βανδαλισμό από νεαρούς, αλλά τώρα πλέον το φωτογραφίζουν και μου δίνουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία μου, τόσο οι συνάδελφοι στο δρόμο όσο και οι περαστικοί».

Το Δρέπανο τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης

Ο ιδιοκτήτης του Mercedes-Benz 1117, Σωκράτης Δωρής, ως πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου στο Ναύπλιο, πήρε την πρωτοβουλία και ανέδειξε τους ήρωες και τα ρητά που τους εμψύχωσαν για την Επανάσταση του 1821, αναρτώντας πανό στα κεντρικά σημεία της κοινότητας, μιας και «δυστυχώς η φετινή χρονιά λόγω του κορωνοϊού, δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε έτσι όπως θα θέλαμε τη σημαντική αυτή επέτειο», μας εξηγεί ο ίδιος, «πιο πολύ για να μαθαίνουν οι νέοι, για να εμπεδώσουν ότι η ελευθερία μας δεν είναι δεδομένη, αλλά κατακτήθηκε με θυσίες».

Αναλογιζόμενος το σήμερα, η φωνή του κ. Δωρή σπάει από αγανάκτηση: «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Εμείς κλείσαμε τον Κολοκοτρώνη φυλακή, σκοτώσαμε τον Καποδίστρια, ενώ ήρθε ο άνθρωπος εδώ έδωσε τα πάντα του για να μας φτιάξει, οι Ελβετοί ακόμα τον τιμούν και εμείς… αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε… Περάσαμε δύσκολα και τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες περάσαμε πάλι δύσκολα μέσα στην κρίση και αντί να είμαστε μονιασμένοι, ο ένας από δω ο άλλος από ‘κει είμαστε, και χάνεις πάσα ιδέα…».

1821

Με το Mercedes-Benz στο δρόμο

Με το Mercedes-Benz 1117 εφέτος κλείνει έντεκα χρόνια. Σταθερά δύο φορές την εβδομάδα σε λαϊκές και μανάβικα στην Αθήνα: «Μεταφέρω εσπεριδοειδή, αγκινάρες, μαρούλια, ντομάτες θερμοκηπίου, πεπόνια, καλαμπόκι, φασολάκια… Η Αργολίδα είναι καλός κάμπος, υπάρχουν πολλά προϊόντα στην περιοχή και παραμένει από τους πιο αγνούς στην Ελλάδα…» μας αναφέρει βασιζόμενος στις δειγματοληπτικές αναλύσεις των ελεγκτικών αρχών που επισκέπτονται τακτικά τις λαϊκές αγορές στις οποίες απασχολείται.

«Ξεκινάω 01:30 τη νύχτα από το Δρέπανο για να προλάβω να στήσω τον πάγκο μου στην Αθήνα το πρωί, και είναι βάρβαρο, γιατί όπως και τόσοι συνάδελφοί μου, ναι μεν δεν συναντούμε κίνηση στους δρόμους να μας παιδέψει, αλλά η νυχτερινή εργασία επιβαρύνει τον οργανισμό μας», σχολιάζει ο κ. Δωρής για τις δυσκολίες της δουλειάς και συνεχίζει με την πρόσφατη εμπειρία του: «Άσε που με την καραντίνα, 7 μήνες δεν βλέπαμε αυτοκίνητο στο δρόμο, να νιώσουμε λίγη παρέα… Είναι πολύ λυπηρό να είσαι στο δρόμο μόνος σου. Μακάρι να ξεφύγουμε από αυτό, μακάρι τα μηνύματα της Επανάστασης να αφυπνίσουν τους νέους».

Οι νέοι ελπίδα για το μέλλον

Πράγματι εκείνη τη στιγμή ένα παιδάκι αναφωνεί έναν έναν τους ήρωες της Επανάστασης που αναγνωρίζει επάνω στο Mercedes: «Στις πόρτες πίσω ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Αθανάσιος Διάκος», ενώ στο πλάι η “Ελλάς ευγνωμονούσα” του Θεόδωρου Βρυζάκη περιστοιχίζεται από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η αριστερή όψη, που απεικονίζει την “υποδοχή του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος στο Ναύπλιο” στο έργο του Νικόλαου Φερεκείδη, ενθουσιάζει κατοίκους και επισκέπτες του Ναυπλίου. Ο κ. Σωκράτης Δωρής χαμογελά ταπεινά με το αίσθημα ικανοποίησης ότι με το φορτηγό του έβαλε ένα λιθαράκι ως ελάχιστο φόρο τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία.

PreviousNext