Τροχοί & TIR

Ταξινομήσεις επαγγελματικών αυτοκινήτων: 5μηνο 2023: Θετικό για τα καινούργια, αρνητικό για τα μεταχειρισμένα

Εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγορά τα καινούργια επαγγελματικά αυτοκίνητα έναντι των μεταχειρισμένων ως ποσοστό επί των ταξινομήσεων και σε σύγκριση με το πρώτο 5μηνο του 2022, ενώ
από Θάλεια Αγριμανάκη | Παρασκευή 07/07/2023 - 08:11
Κοινοποίηση στα Social Media
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγορά τα καινούργια επαγγελματικά αυτοκίνητα έναντι των μεταχειρισμένων ως ποσοστό επί των ταξινομήσεων και σε σύγκριση με το πρώτο 5μηνο του 2022, ενώ σε απόλυτους αριθμούς τα μεταχειρισμένα παραμένουν πολλαπλάσια των καινούργιων. 

Έτσι, στους μπλε πίνακες βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις στις φετινές ταξινομήσεις των καινούργιων, ιδιαίτερα στην κατηγορία των LVC, ενώ μικρή υστέρηση εμφανίζουν μόνο τα καινούργια βαρέα φορτηγά. Αλλά και τα λεωφορεία, επιτέλους, κατέγραψαν μια άνοδο 16,85% έναντι του περυσινού πενταμήνου. Στον αντίποδα, τα μεταχειρισμένα εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες, πλην των μεσαίων – βαρέων φορτηγών (-9,47%). 

Μεγάλη, επίσης, είναι η αύξηση που καταγράφεται στις ταξινομήσεις των καινούργιων ταξί (+30%) με τη Skoda να διατηρεί το προβάδισμα (όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια) ακολουθούμενη από την Toyota. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη καλή πορεία της Volvo στη βαριά κατηγορία των φορτηγών που βρίσκεται μόλις μια ανάσα πίσω από τη Mercedes-Benz. 

Αν μάλιστα ανατρέξουμε στα μοντέλα, θα δούμε ότι η Volvo προηγείται στους τράκτορες μεγάλων αποστάσεων, ενώ η Mercedes-Benz παραμένει πρώτη στα άνω των 16 τόνων διαξονικά και στα μέχρι 25 τόνους τριαξονικά. 

Στις τρεις κατηγορίες άνω των 3,5 τόνων (μικρά φορτηγά, μεσαία και βαρέα) η Mercedes-Benz κατέχει την πρώτη θέση με 94 μονάδες, ακολουθούμενη από τη Volvo με 57 μονάδες εκ των οποίων οι 55 μονάδες αφορούν βαρέα φορτηγά (κυρίως τράκτορες). 

Στην τρίτη θέση, η Iveco με 43 ταξινομήσεις και στην τέταρτη θέση η DAF με 32 μονάδες. Κλείνοντας, να επισημάνουμε την επιτυχία της Ford στα LCV, πρώτη με 1050 ελαφρά επαγγελματικά, ακολουθούμενη από την Peugeot με 776 αυτοκίνητα και την Toyota στην τρίτη θέση με 744 μονάδες. 
 

PreviousNext