Τροχοί & TIR

Ford Trucks F-Line

Στη Ford Trucks από τη στιγμή του λανσαρίσματος της ναυαρχίδας F-Max πριν από τέσσερα χρόνια, οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στην ανανέωση και επέκταση της γκάμας βαρέων και μεσαίων οχημάτων, καθ
από Βασίλης Δαραμούσκας | Σάββατο 20/01/2024 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Στη Ford Trucks από τη στιγμή του λανσαρίσματος της ναυαρχίδας F-Max πριν από τέσσερα χρόνια, οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν στην ανανέωση και επέκταση της γκάμας βαρέων και μεσαίων οχημάτων, καθώς «κάτω» από το F-Max η γκάμα έδειχνε τα χρονάκια της. 

Σε ειδική εκδήλωση στην Αττάλεια, λοιπόν, η Ford Trucks παρουσίασε τη νέα σειρά χωματουργικών, εργοταξιακών και οχημάτων διανομών και εθνικών μεταφορών, F-Line. Τα Ford Trucks F-Line καλύπτουν τους κλάδους των διανομών, εθνικών μεταφορών και εργοταξίων, και διατίθενται ως τράκτορες και μονά φορτηγά σε πλήθος διαμορφώσεων. Τα νέα F-Line αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ford Trucks να επιτύχει τη δημιουργία μίας πλήρους γκάμας μεσαίων και βαρέων οχημάτων. Επίσης, ο νέος Γενικός Κανονισμός Ασφάλειας (GSR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθίσταται υποχρεωτικός από τον Ιούλιο του 2024, υποχρεώνει ουσιαστικά τους κατασκευαστές, και προφανώς και τη Ford Trucks να προβούν σε εκτεταμένες αναβαθμίσεις που αφορούν (κυρίως) σε συστήματα υποβοήθησης ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης.

Τι αλλάζει

Αν θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή τι αλλάζει στη σειρά F-Line σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα, θα λέγαμε επιγραμματικά ότι, οι αλλαγές επικεντρώνονται στον σχεδιασμό, την καθολική αναβάθμιση διακόσμου, υλικών και επενδύσεων, και την προσθήκη όλων των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας της ναυαρχίδας F-Max και την ιδιαίτερα προηγμένη συνδεσιμότητα. Αν αναρωτιέστε, δομικά η καμπίνα, ο «σκελετός», οι διαστάσεις της (και ο ωφέλιμος όγκος) παραμένουν ως είχαν από την προηγούμενη σειρά, που βασίζεται στο παλαιότερο Cargo. Μάσκα, γρίλιες, προφυλακτήρας και πόρτες φέρουν νέο ντιζάιν με «δάνεια» από το F-Max, του οποίου την σχεδιαστική ταυτότητα τα F-Line υιοθετούν, ενώ στο εσωτερικό η αναβάθμιση είναι αισθητή, με νέα υλικά, επενδύσεις, τιμόνι, διακόπτες και 9ιντση οθόνη. Οι μηχανικοί του κατασκευαστή μας είπαν ότι, σε σχέση με την προηγούμενη σειρά εξοικονομήθηκαν 36 (!) ολόκληρα κιλά σε απόβαρο χάρη στη χρήση νέων παξιμαδιών, βιδών και μπουλονιών.

Κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και πίσω άξονες είναι όλα κατασκευής της ίδιας της Ford Trucks και, δικαίως, πηγή υπερηφάνειας: Οι επιλογές είναι ανάμεσα σε Ecotorq (Εuro 6e) στα 9 ή 12,7 λίτρα, με ισχύ από 330 έως 480 hp –μέγιστη ροπή στην τελευταία περίπτωση, τα 2.500 Nm. Από τους λίγους κατασκευαστές βαρέων οχημάτων που χρησιμοποιούν δικό τους κιβώτιο ταχυτήτων, και στην περίπτωση των F-Line η Ford χρησιμοποιεί το αυτοματοποιημένο Ecotorq με τις 16 σχέσεις στον μεγαλύτερης χωρητικότητας κινητήρα, ενώ για τον 9λιτρο οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μηχανικό 9 σχέσεων ή αυτοματοποιημένο της ZF με τον ίδιο αριθμό σχέσεων. 

Οι καμπίνες είναι day και sleeper (ημέρας χωρίς κρεβάτι ή με κρεβάτι) με χαμηλή, υψηλή ή super high οροφή κι ένα κρεβάτι. Ο επιβραδυντής (retarder) που μπορούν να παραγγείλουν οι πελάτες είναι της Voith. Το πέταλο στους 4x2 τράκτορες μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος από 980 έως 1.250 χιλιοστά, και στα τριάξονα 6x4 από 1.250 έως 1.450 χιλιοστά. Τα F-Line θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία στην Ergotrak (Σφακιανάκης) από τον προσεχή Φεβρουάριο σε διαμορφώσεις 4x2, 6x2, 8x2 (διανομών και εθνικών μεταφορών), 4x2 και 6x4 (τράκτορες) και 6x4, 8x4 (χωματουργικά), διαμορφώσεις που απευθύνονται σε ένα ευρύτατο πεδίο μεταφορικών εφαρμογών.

F-Max Select: Για λίγους κι εκλεκτούς

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στην Αττάλεια έκανε πρεμιέρα και μία σπέσιαλ, περιορισμένης (400 μονάδες) παραγωγής έκδοση του μεγάλου τράκτορα F-Max, το Select. Το μοτίβο του φοβερού αυτού τράκτορα είναι οι ενθέσεις σε μπρούτζινο χρώμα πάνω στο κατάμαυρο όχημα: λογότυπο, καλύμματα καθρεπτών, «φιλέτα» στις πλαϊνές ποδιές, και άλλα σημεία, κάνουν μοναδική αντίθεση με το μαύρο. Η αισθητική βελτίωση συνεχίζει στο ίδιο ύφος και στο εσωτερικό της καμπίνας, με μπρούντζινης απόχρωσης λεπτομέρειες όπως τα χερούλια στις πόρτες, τις πλάκες με τον αριθμό του συγκεκριμένου οχήματος (λ.χ., 001 από 400), το τιμόνι και τα καθίσματα. 

Οφθαλμόλουτρο: νέα σπέσιαλ έκδοση περιορισμένης παραγωγής F-Max Select
Οφθαλμόλουτρο: νέα σπέσιαλ έκδοση περιορισμένης παραγωγής F-Max Select

Στον στάνταρ εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία άνεσης και ενεργητικής ασφάλειας που προσφέρει ο κατασκευαστής, και φυσικά ο αποκλειστικός για το Select διάκοσμος. Το F-Max Select διατίθεται ως 4x2 τράκτορας με τον κινητήρα Ecotorq 12,7 λίτρων σε έκδοση ισχύος 500 hp (2.500 Νm), μεταξόνιο 3.600 χιλιοστών και αυτοματοποιημένο κιβώτιο Ecotorq 16 σχέσεων.

Οι λεπτομέρειες στο χρώμα του μπρούντζου δημιουργούν φοβερή αντίθεση με τη «blacked-out» βαφή του F-Max, ενώ ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ολόκληρο τον κατάλογο των αξεσουάρ της Ford
Οι λεπτομέρειες στο χρώμα του μπρούντζου δημιουργούν φοβερή αντίθεση με τη «blacked-out» βαφή του F-Max, ενώ ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ολόκληρο τον κατάλογο των αξεσουάρ της Ford

Περισσότερα για τα Ford Trucks F-Line θα διαβάσετε στο τεύχος Ιανουαρίου - Βρείτε το εδώ

PreviousNext