Τροχοί & TIR

Το Σημείωμα του Εκδότη

«Τα ουκρανικά μας μάραναν;»
από Μανώλης Αγριμανάκης | Σάββατο 13/04/2024 - 14:50
Κοινοποίηση στα Social Media
Το Σημείωμα του Εκδότη
Το Σημείωμα του Εκδότη

 Περισσότερα από 8.000 ουκρανικά φορτηγά βρίσκονται σε καθημερινή βάση εντός των άλλων χωρών της Ευρώπης, κάνοντας χρήση των προνομίων που η ΕΕ έχει εγκρίνει για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών και άλλων προϊόντων.

 Ωστόσο, βάσει επίσημων στοιχείων, το 46% αυτών των φορτηγών βγήκαν από την Ουκρανία κενά φορτίου. 

Εντελώς άδεια διασκορπίστηκαν στις χώρες της ΕΕ και αμέσως έπιασαν δουλειά έχοντας, μάλιστα, δικαίωμα παραμονής 40 ημερών. Με την υποστήριξη εκατοντάδων μεσιτικών πρακτορείων που ξεφύτρωσαν επί τούτου, με μοναδικό εξοπλισμό ένα τηλέφωνο και ένα e-mail, τα ουκρανικά φορτηγά δεν προλαβαίνουν να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν εμπορεύματα εντός της ΕΕ και μακριά από την πολύπαθη χώρα τους την Ουκρανία. 

Με πολύ χαμηλό κόμιστρο, τα ουκρανικά φορτηγά γίνονται ελκυστικά από τους φορτωτές κερδίζοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο μεταφορικό έργο σε βάρος των ΦΔΧ των χωρών της ΕΕ. 

Μέχρι που το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε: Ομοσπονδίες αυτοκινητιστών 14 χωρών, περιλαμβανομένης και της Ο.Φ.Α.Ε., υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άμεση τροποποίηση της συμφωνίας «ώστε η ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ να παραμένει προστατευμένη και οι κανόνες να εφαρμόζονται σωστά και δίκαια», αναφέρεται στη δήλωση με την προσθήκη ότι «οι ανάγκες της Ουκρανίας για αυξημένο όγκο οδικών μεταφορών μπορούν να καλύπτονται με την ανάλογη αύξηση των διμερών αδειών, όποτε αυτό ζητείται αιτιολογημένα από την Ουκρανία». 

Δεν γνωρίζουμε, αν και κατά πόσο το Συμβούλιο της ΕΕ θα αντιδράσει θετικά στο αίτημα των 14 Ομοσπονδιών και αυτό γιατί η δήλωση δεν υπογράφεται από τις Ομοσπονδίες των Γερμανών, των Βέλγων, των Ολλανδών, των Ισπανών, των Αυστριακών και άλλων μεγάλων κρατών με στόλους δεκάδων χιλιάδων ΦΔΧ. 

Ρώτησα, γνωστό διεθνομεταφορέα και αναγνώστη του ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, κατά πόσο τα ουκρανικά φορτηγά επηρεάζουν τα δικά μας και μου απάντησε: «Ελάχιστα. Πόσο να μας βλάψουν τα λίγα ουκρανικά που φτάνουν στον τόπο μας, όταν καθημερινά στους δρόμους μας κυκλοφορούν εκατοντάδες βουλγάρικα φορτηγά και διάφορα άλλα από τα γειτονικά κράτη; Τα ουκρανικά μας μάραναν;». 

Στο ίδιο τεύχος #430

PreviousNext