Η συνεχής ζήτηση ανεμογεννητριών για τη δημιουργία μεγάλων αιολικών πάρκων φέρνει στο προσκήνιο τα βαρέα φορτηγά και τα πολυαξονικά τρέιλερ, τα οποία αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της μεταφοράς των πτερυγίων και των τουρμπίνων.
Στην Ελλάδα συχνά συναντούμε μεταφορές ανεμογεννητριών, οι οποίες μάλιστα επιφέρουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το πέρασμά τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία. Εκεί, ωστόσο, κυριαρχούν τα φορτηγά Astra τα οποία κατασκευάζονται στο ξεχωριστό εργοστάσιο της IVECO όπου επίσης κατασκευάζονται και τα οχήματα ειδικών προδιαγραφών που προορίζονται για τον ιταλικό στρατό.
Κορυφαίο μοντέλο, ο τετράξονος τράκτορας Astra HD9 86.57 με κίνηση στους 6 τροχούς και ικανότητα να κοτσάρει πολυαξονικά τρέιλερ με «συρτάρια» επέκτασης της πλατφόρμας ανάλογα με το μήκος του πτερυγίου. Εδώ, έλκει τρέιλερ της γνωστής μάρκας Goldhofer για τη μεταφορά πτερυγίου 80 μέτρων. Η κίνησή του υποστηρίζεται από κινητήρα Cummins τοποθετημένο στην «ουρά». Από τη θέση αυτή αναλαμβάνει το ρόλο του «σπρώξε» στο γνωστό στους μεταφορείς των convoy exceptionnel συνδυασμό του «σύρε-σπρώξε» με τους δύο τράκτορες –ο ένας μπροστά να έλκει και ο άλλος πίσω να σπρώχνει. Στο τρέιλερ αυτό της Goldhofer, με την ονομασία ADDrive, αντί του πίσω τράκτορα, έχουμε έναν κινητήρα Cummins 6,7 λίτρων, ικανό να παρέχει την απαιτούμενη ώθηση. Επίσης μπορεί να ενεργεί για την αυτόνομη κίνηση του ρυμουλκούμενου, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ανύψωση της πλατφόρμας φόρτωσης, αλλά και να λειτουργεί συγχρονισμένα με άλλα αυτοκινούμενα οχήματα της ίδιας «οικογένειας».
Περνώντας τώρα στην πλατφόρμα του ρυμουλκούμενου παρατηρούμε ότι αυτή μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετικά πλάτη (3.490 χιλ., 3.750 και 4.010 χιλ.) χάρη στα ειδικά συρτάρια, ώστε να εξασφαλίζεται πάντα η βέλτιστη σταθερότητα του συνδυασμού.

Η γραμμή κίνησης του Astra HD9 86.57
Ο θηριώδης τράκτορας HD9 86.57 εξοπλίζεται με τον κινητήρα Cursor 13 των 570 ίππων στην έκδοση Euro VI Step E. Συνεργάζεται με το αυτόματο κιβώτιο Allison 4700 SP με μετατροπέα ροπής και ενσωματωμένο επιβραδυντή.
Οι άξονες είναι της Meritor κατάλληλοι για υψηλές φορτίσεις- μέχρι 11 τόνους μπροστά και 40 τόνους στους πίσω άξονες.
Πιο συγκεκριμένα, ο τράκτορας, χάρη στο μεταξόνιο των 2,35 μέτρων μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου άξονα, έχει συνολικό μήκος 8,72 μέτρα, συμπεριλαμβανομένων του εμπρόσθιου και του οπίσθιου κοτσαδόρου -και οι δύο δοκιμασμένοι για συνδυασμούς έως και 500 τόνων μικτού. Σύμφωνα με την παράδοση και τη φήμη τους, τα Astra ξεχωρίζουν για την παροιμοιώδη ανθεκτικότητα και τη στιβαρή κατασκευή τους. Το πλαίσιο του HD9, κατασκευασμένο από ειδικό χάλυβα υπερ-υψηλής αντοχής, μπορεί να αντέξει σχεδόν τα πάντα. Αποτελείται, στην πραγματικότητα, από δύο παράλληλες πλευρικές δοκούς διατομής σχήματος C και πάχους 10 χιλιοστών, σε απόσταση 820 χιλιοστών μεταξύ τους, οι οποίες συνδέονται με βιδωτές εγκάρσιες δοκούς.

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από δίσκους στον μπροστινό άξονα και ταμπούρα στον δεύτερο και στον πίσω άξονα. Τα ελαστικά είναι μονά 385/65 R 22.5 στο μπροστινό μέρος και διπλά 315/80 R 22.5 στον τρίτο και τέταρτο άξονα. Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά του ελκυστήρα είναι το συμπληρωματικό σύστημα ψύξης στον “πύργο” πίσω από την καμπίνα (φωτό δεξιά) για να διατηρούνται ο κινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων και το ριτάρντερ στη βέλτιστη θερμοκρασία, καθώς και οι πρόσθετες δεξαμενές αέρα, επίσης πίσω από την καμπίνα, για να εξασφαλίζεται η πέδηση του ρυμουλκούμενου.
Τέλος, μια σειρά από έξτρα βάρη (έρμα) επιτρέπει στον ελκυστήρα να πατάει δυνατά στο έδαφος έχοντας την καταλληλότερη διαμόρφωση –από 32 έως 48 τόνους μικτού βάρους– για κάθε αποστολή μεταφοράς, τόσο ως μεμονωμένο όχημα, όσο και σε συνδυασμένη διάταξη ρυμούλκησης, μαζί με άλλο τράκτορα».
Ο ρόλος του κιβωτίου της Allison
Το Allison 4700 SP που είναι τοποθετημένο στο HD9 86.57 είναι εξατάχυτο -συν μία σούπερ αργή ταχύτητα και δύο ταχύτητες όπισθεν. Φέρει έναν μετατροπέα ροπής που πολλαπλασιάζει τη ροπή «εισόδου» που παράγει ο κινητήρας.
Πίσω από τον μετατροπέα (torque converter) υπάρχει ένα σετ πλανητικών γραναζιών, μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου με τους αισθητήρες της, ένα υδραυλικό κύκλωμα ψύξης - στη συγκεκριμένη περίπτωση ενσωματωμένο μέσα σε ένα πρόσθετο σύστημα - κι ένα ριτάρντερ. Ο μετατροπέας ροπής, με τη σειρά του, διαθέτει μια αντλία συνδεδεμένη με τον άξονα μετάδοσης κίνησης, μια τουρμπίνα που κινείται από την αντλία, έναν στά τορα (stator) που λειτουργεί ως στοιχείο πολλαπλασιασμού της ροπής κι έναν συμπλέκτη ασφάλισης (lock-up). Τα πλανητικά γρανάζια καθορίζουν τις διαθέσιμες σχέσεις μετάδοσης και την κατεύθυνση της κίνησης.
Επειδή το συγκεκριμένο σασμάν έχει σχεδιαστεί για οχήματα που χρησιμοποιούνται σε ακραίες εφαρμογές, τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές για τη διαχείριση υπερβαρέων φορτίων, με συνδυασμούς άνω των 60-70 τόνων μικτού βάρους καλείται μαζί με το ριτάρντερ να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται κατά την κίνηση του συρμού, το Astra HD9 είναι εξοπλισμένο με δύο πρόσθετα ψυγεία τοποθετημένα παράλληλα για την ψύξη του κιβωτίου ταχυτήτων.

Το πολυαξονικό τρέιλερ
Το τρίτο κρίσιμο στοιχείο βαρέων ειδικών Μεταφορών, όπως στην περίπτωση των πτερυγίων, είναι το ρυμουλκούμενο.
Στην ειδική μεταφορά που βλέπουμε στις φωτό, το Astra HD9 86.57 έλκει 12αξονικό ρυμουλκούμενο της Goldhofer, κατασκευασμένο στο Memmingen της Γερμανίας, και ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά πτερυγίων ανεμογεννητριών. Το εμπρός τμήμα (module) THP SL45 με δύο άξονες, είναι εξοπλισμένο με τον ειδικό ανυψωτήρα πτερυγίων FTV (Flügel Transport Vorrichtung) 850 με μέγιστη ροπή ανύψωσης 850 τόνων. Αυτό επιτρέπει την –αδιανόητα εντυπωσιακή από κοντά– ανύψωση της ανεμογεννήτριας έως και 60 μοίρες από την οριζόντια θέση και γωνία κλίσης έως και 360 μοίρες.
Η πλατφόρμα φόρτωσης του THP SL45, είναι εξοπλισμένη με ελαστικά 215/75 R 17.5 με σύστημα διεύθυνσης και ικανότητα στροφής έως 55 μοίρες. Βρίσκεται, όπως και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του τρέιλερ, σε απόσταση 1.175 χιλιοστών από το οδόστρωμα, με δυνατότητα απόκλισης κατά 300 χιλιοστά προς τα πάνω ή προς τα κάτω μέσω της ρύθμισης.