Τροχοί & TIR

Άδειες μικρών βυτιοφόρων φορτηγών. Μέχρι πότε θα κυκλοφορούν

Βυτιοφόρα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς υγρών καυσίμων με χωρητικότητα δεξαμενής μικρότερη ή ίση των χιλίων (1000) λίτρων στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας έως 30.9.2019, συνεχίζουν να χρησι
Δευτέρα 08/05/2023 - 16:16
Κοινοποίηση στα Social Media

Βυτιοφόρα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς υγρών καυσίμων με χωρητικότητα δεξαμενής μικρότερη ή ίση των χιλίων (1000) λίτρων στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας έως 30.9.2019, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται έως 31.12.2029 για τη διενέργεια αποκλειστικά εθνικών μεταφορών πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού πετρελαίου, και με την προϋπόθεση ότι παραμένουν ασφαλή και κατάλληλα για την μεταφορά αυτή.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε πρόσφατη υπ. απόφαση που αφορά στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων και στους φορείς επιθεώρησης ADR.

Στην ίδια απόφαση ορίζεται, επίσης, ότι επί των αδειών κυκλοφορίας των παραπάνω μικρών βυτιοφόρων φορτηγών αυτοκινήτων σημειώνεται παρατήρηση «ΔΕΞΑΜΕΝΗ≤1000 ΛΙΤΡΩΝ» κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού ογκομέτρησης από φορείς διαπιστευμένους, ή από αμοιβαία αναγνωρισμένο εργαστήριο. Οι δεξαμενές των οχημάτων αυτών υπόκεινται ανά τρία (3) έτη σε επιθεώρηση από φορείς επιθεώρησης που πραγματοποιούν περιοδική επιθεώρηση δεξαμενής. Η επιθεώρηση περιλαμβάνει έλεγχο εσωτερικής και εξωτερικής κατάστασης δεξαμενής και το πρακτικό επιθεώρησης δεξαμενής που εκδίδεται μετά το πέρας αυτής έχει ισχύ (3) τριών ετών. H ύπαρξη της παρατήρησης στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και η ισχύς του πρακτικού επιθεώρησης της δεξαμενής, το οποίο και προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο σε κάθε Περιοδικό Τεχνικό Έλεγχο, ελέγχεται από το διενεργούν τον έλεγχο ΚΤΕΟ. Σε περίπτωση έλλειψης της παρατήρησης ή έλλειψης του πρακτικού επιθεώρησης της δεξαμενής ή λήξης της ισχύος αυτού, σημειώνεται σοβαρή έλλειψη στον κωδικό 1404 «Ελλείψεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας» επί του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου του οχήματος.

Με μη σωστή ηλεκτρική καλωδίωση

Με την ίδια απόφαση (ΦΚ 2887/Β/02-05-23) προβλέπεται ότι η έκδοση άδειας κυκλοφορίας σε φορτηγά οχήματα κατηγορίας ΕΧ/ΙΙ ή ΑΤ, με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος ≤7500 Kg, των οποίων η ηλεκτρική καλωδίωση δεν πληροί τις απαιτήσεις των προτύπων που αναφέρονται στη Συμφωνία ADR, επιτρέπεται για δύο (2) έτη από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης (02/05/23), για τη διενέργεια αποκλειστικά εθνικών μεταφορών. Για τη θέση σε κυκλοφορία των οχημάτων αυτών πρέπει να πληρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της Συμφωνίας ADR. Επί των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων αυτών τίθεται η παρατήρηση «ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ».

PreviousNext