Τροχοί & TIR

Ανδρείκελα δοκιμών πρόσκρουσης γένους θηλυκού στη Mercedes-Benz

Για μετωπικές και πλευρικές προσομοιώσεις συγκρούσεων
Δευτέρα 11/03/2024 - 14:45
Κοινοποίηση στα Social Media
mercedes-benz

Πολύ πριν ο νόμος το απαιτήσει, η Mercedes-Benz χρησιμοποίησε ανδρείκελα δοκιμών πρόσκρουσης θηλυκού γένους ως πρότυπο για μετωπικές και πλευρικές προσομοιώσεις συγκρούσεων των επιβατών οχημάτων με σκοπό να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν τα ατυχήματα και ποια προηγμένα συστήματα ασφαλείας θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν.

Μια κούκλα-ανδρείκελο έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ζυγίζει 49 κιλά και στα ανδρείκελα της νεότερης γενιάς, διαθέτει πολλούς αισθητήρες σε διάφορα σημεία του σώματος, φτάνοντας έως και τα 150 σημεία μέτρησης. Εδώ και 20 χρόνια, η Hybrid III 5, λεγόμενη και «μικροκαμωμένη κούκλα», έχει καθίσει στη θέση του οδηγού, του συνοδηγού και τα πίσω καθίσματα σε μετωπικές δοκιμές πρόσκρουσης όπως και το παραδοσιακό «αρσενικό» ανδρείκελο, το Hybrid III 50. Αυτό σημαίνει, ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση του θηλυκού ανδρείκελου πολύ πριν αυτό απαιτηθεί επίσημα από το νόμο. Το ανδρείκελο αυτό αναπαράγει τη γυναικεία ανθρωπομετρία, με το ανάλογο στήθος και οστά της λεκάνης. Σύμφωνα με τις στατιστικές, μόνο το 5% των Αμερικανίδων είναι πιο κοντές ή πιο αδύνατες. Σήμερα, αξιολογήσεις από οργανώσεις προστασίας του καταναλωτή και διάφοροι νόμοι σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν προδιαγραφές για δοκιμές με «θηλυκά» ανδρείκελα αυτού του μεγέθους. Ένας άλλος τύπος ανδρείκελου που η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί σε δοκιμές πρόσκρουσης εδώ και δύο δεκαετίες είναι το SID-II female dummy. Με ανατομία παρόμοια με εκείνη του Hybrid III 5, έχει σχεδιαστεί ειδικά για πλευρικές συγκρούσεις. Αντίθετα με τις ΗΠΑ ωστόσο, η χρήση της δεν απαιτείται ακόμα από το νόμο στην Ευρώπη.

Σήμερα, 120 ανδρείκελα σε 21 διαφορετικές εκδόσεις υποβάλλονται σε έως 900 δοκιμές πρόσκρουσης κάθε χρόνο. Η ασφάλεια αποτελεί βασικό συστατικό του DNA της Mercedes-Benz, γι’ αυτό και θεωρείται ο εφευρέτης της μοντέρνας ασφάλειας στα αυτοκίνητα, παραμένοντας πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα μέχρι και σήμερα.

PreviousNext