Τροχοί & TIR

Αντικατάσταση ταξί. Ποια παίρνουν παράταση και πώς

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις νέων οχημάτων έλαβε υπόψη του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, και με απόφασή του δίνει μια εξάμηνη παράταση για την αντ
Δευτέρα 06/12/2021 - 11:35
Κοινοποίηση στα Social Media

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις νέων οχημάτων έλαβε υπόψη του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, και με απόφασή του δίνει μια εξάμηνη παράταση για την αντικατάσταση των ΕΔΧ αυτοκινήτων, εφόσον όμως έχουν παραγγελθεί, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Όπως είναι γνωστό έχει ανασταλεί έως και τις 31.12.2022 η διάταξη για το όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτων ΤΑΞΙ, ειδικά για τα οχήματα εκείνα που συμπληρώνουν το ισχύον όριο ηλικίας από 1.1.2020 έως 31.12.2022.

Επομένως, μέχρι την 1η.1.2022 οφείλουν να έχουν αντικατασταθεί όλα τα ΕΔΧ αυτοκίνητα ΤΑΞΙ που έχουν συμπληρώσει έως και την 31η.12.2019 το ισχύον όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των ανωτέρω ΕΔΧ-ΤΑΞΙ οχημάτων γίνεται σύμφωνα με την περ. δ’ της παρ. 5 του άρθρου 89 του ν. 4070/2012 (Α' 82), που ορίζει ότι «τα Ε.Δ.Χ αυτοκίνητα ΤΑΞΙ, που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, πρέπει να είναι καινούρια, κατηγορίας EURO V ή και νεότερης τεχνολογίας. Μπορούν, επίσης, να είναι μεταχειρισμένα της τελευταίας διετίας, του έτους θέσης σε κυκλοφορία μη συμπεριλαμβανομένου».

Παράταση

Στη συνέχεια, η απόφαση του υφυπουργού, Μιχάλη Παπαδόπουλου, δίνει παράταση στην αντικατάσταση λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις, αναφέροντας:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση καινούργιων οχημάτων, επιτρέπεται, αποκλειστικά και μόνο για την περίπτωση θέσης σε κυκλοφορία καινούριου ΕΔΧ - ΤΑΞΙ οχήματος, η αντικατάσταση του υπάρχοντος οχήματος έως και τις 30.6.2022, με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να υπάρχει Δελτίο Παραγγελίας του καινούριου οχήματος που να φέρει ημερομηνία έως και τις 31.12.2021

  • Να υπάρχει το σχετικό Τιμολόγιο Καταβολής Προκαταβολής με ημερομηνίας έως και τις 31.12.2021

Τα ανωτέρω έγγραφα επιδεικνύονται κάθε φορά που αυτό απαιτείται, προκειμένου να τεκμηριωθεί η νομιμότητα κυκλοφορίας του ΕΔΧ-ΤΑΞΙ οχήματος που έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας».

PreviousNext