Ξεκίνησε πρόσφατα την εμπορική του πορεία στην αγορά της Βόρειας Αμερικής το Volvo VNR Electric, το βαρύ (Class 8) ηλεκτρικό φορτηγό της Volvo Trucks North America, για το οποίο σας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές έως τώρα, δίχως να έχουμε κάνει την παραμικρή αναφορά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, καθώς αυτά δεν είχαν ανακοινωθεί.

Στο πλαίσιο του λανσαρίσματος, πλέον, η εταιρεία ανακοινώνει πως το «μουράτο» φορτηγό διατίθεται ως 15τονο διαξονικό φορτηγό, αλλά και ως τράκτορας σε εκδόσεις 4x2 και 6x2, που εμφανίζουν μεικτό βάρος 30 και 37,2 τόνων αντίστοιχα. Το VNR Electric εξοπλίζεται με μια ηλεκτρική γραμμή κίνησης απόδοσης 340 kW (455 hp) ισχύος και 5.492 Nm μέγιστης ροπής. Το φορτηγό φέρει το δύο σχέσεων αυτόματο κιβώτιο I-Shift και εμφανίζει τελική ταχύτητα 105 χλμ./ώρα.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει ενέργεια από μπαταρίες λιθίου χωρητικότητας 264 kWh, οι οποίες μπορούν να φτάσουν στο 80% της φόρτισής τους μέσα σε 70 λεπτά, αν συνδεθούν μέσω βυσμάτων CCS1 ή CCS2 σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης των 150kW. Η αυτονομία του μονού φορτηγού ανέρχεται σε 240 χλμ., με τις δύο εκδόσεις τράκτορα να εμφανίζουν αυτονομία έως και 193 χλμ. Σημειώνεται, τέλος, πως το 5-15% της ενέργειας πέδησης ανακτάται, φορτίζοντας εν κινήσει τις μπαταρίες του Volvo VNR Electric.